De vrouw die mede zorgde voor de vrijspraak van George Zimmerman

Het lot van buurtwachter George Zimmerman lag in de handen van een zeskoppige jury. Namen hadden ze niet, slechts letters en cijfers. Deze zes mensen besloten dat Zimmerman vrijgesproken werd van de moord op de 17-jarige tiener Trayvon Martin. Een van hen, ‘jurylid B37’, sprak gisteravond met CNN over de uitspraak.

Het lot van buurtwachter George Zimmerman lag in de handen van een zeskoppige jury. Namen hadden ze niet, slechts letters en cijfers. Deze zes mensen besloten dat Zimmerman vrijgesproken werd van moord op de 17-jarige tiener Trayvon Martin. De zaak was al controversieel, het oordeel van de jury zo mogelijk nog controversiëler. Een van hen, ‘jurylid B37’, sprak gisteravond met CNN’s Anderson Cooper voor het eerst over de uitspraak.

http://youtu.be/LcdSZw2-C18

De tiener liep vorig jaar februari ‘s avonds op weg naar huis door een bewaakte buurt. George Zimmerman, vrijwilliger bij de buurtwacht, belde de politie omdat hij Martin “verdacht” vond lopen. Zimmerman mocht van de politie niet ingrijpen, maar stapte niettemin zijn auto uit. Na een confrontatie schoot hij Martin dood.

De 29-jarige Zimmerman stelde dat hij schoot uit zelfverdediging. Hij zou door de jongen zijn aangevallen. Volgens de openbare aanklagers zou de buurtwacht gefrustreerd zijn geraakt door het aantal inbraken in de wijk, die veelal gepleegd werden door zwarte jongens en nam hij daarom het recht in eigen hand.

‘Ras speelde geen rol volgens ons’

Volgens deze ‘juror B37’ zat het hart van Zimmerman op de juiste plek op de nacht dat hij Martin doodschoot, ook al was zijn beoordeling tijdens zijn confrontatie met de tiener niet juist:

“I think George Zimmerman is a man whose heart was in the right place, but just got displaced by the vandalism in the neighborhoods, and wanting to catch these people so badly that he went above and beyond what he really should have done.”

Er bestond geen twijfel dat Zimmerman oprecht vreesde voor zijn leven. Ze vertelt verder dat Martins etniciteit - hij was Afro-Amerikaans - geen rol heeft gespeeld, zoals de voornaamste kritiek in de Verenigde Staten is:

“Anybody would think anybody walking down the road, stopping and turning and looking - if that’s exactly what happened - is suspicious. (…) I think all of us thought race did not play a role. We never had that discussion.”

De vrouw had eerder gezegd een boek te willen schrijven over haar periode als jurylid in de omstreden zaak. Maar daar ziet ze vanaf: ze wil weer gewoon terug naar haar gewone leven.

    • Frank Huiskamp