Deze populaire Duitse rapper gaat te ver, volgens Berlijnse burgemeester

De Duitse rapper Bushido tijdens een optreden op het Openair festival in Zwitserland, 2011. Foto ANP / Ennio Leanza

De populaire Duitse gangstarapper Bushido heeft politici tegen zich in het harnas gejaagd. In zijn nieuwe grove nummer Stress Ohne Ground, dat vorige week uitkwam, rapt hij onder andere dat de homoseksuele burgemeester van Berlijn Klaus Wowereit in zijn kont moet worden geneukt. Wie is deze Bushido?

Woreweit heeft gezegd gerechtelijke stappen te ondernemen tegen de rapper. Hij is niet de enige die ervan langs krijgt in het nummer. Claudia Roth van de Grünen zal er volgens de rapper na een schietpartij uitzien als een golfterrein vol gaten. Rapper Kay One is vogelvrij. De media zijn klootzakken en de politie ook. Bushido zegt graag blonde slachtoffers te maken, zoals komiek Oliver Pocher.

‘Bitch’ en ‘fuck’ vliegen je om de oren in de geweld verheerlijkende en homo-onvriendelijke clip, maar er zijn ook wat onschuldiger zinnen zoals: Bitch, jij verzamelt postzegels, ik verzamel creditcards.

http://www.youtube.com/watch?v=g1yvjangBPI

In Duitsland is er een discussie losgebarsten over het nummer, dat zou aanzetten tot geweld en homohaat. Ook de minister van Binnenlandse Zaken, Hans-Peter Friedrich, heeft zich daarin gemengd: hij vindt dat er grenzen zijn overschreden. Ondertussen gaan er geluiden dat Bushido zijn ‘Bambi’, een prijs die hij een paar jaar geleden kreeg vanwege zijn inzet voor integratie, moet inleveren. De rapper zelf relativeert zijn video, en zegt dat áls hij iemand aanvalt, hij dat met woorden doet.

“Ik wil duidelijk maken dat dit geen aansporing is tot geweld, onder geen omstandigheden. Het is natuurlijk provocatief. Ik heb gebruik gemaakt van de middelen die me als rapper ter beschikking staan.”

Succes

De 34-jarige Bushido, voluit Amis Mohamed Youssef Ferchichi, heeft een Tunesische vader en een Duitse moeder. Hij verliet school voortijdig en kwam met politie in aanraking door drugs en vandalisme. Een rechter liet hem kiezen: of hij deed een opleiding tot schilder voor de Duitse overheid, of hij moest de bak in. Hij koos voor het eerste. Onder de naam ‘fuchs’ spoot hij graffiti. Bij de opleiding ontmoette hij rapper Fler, met wie hij later muzikaal zou samenwerken.

In 1998 kwam zijn eerste album uit. In totaal maakte hij er tien, waarvan er een aantal goud of platina is bekroond. Hij heeft een eigen platenlabel bij Sony/BMG en won meerdere prijzen, onder meer de MTV Europe Music Award voor ‘Best German Act’. Zijn autobiografie kwam op nummer 1 van de Spiegel-bestsellerlijst. Er kwam een film van, waarin hij zelf speelde, zoals rapper Eminem in 8 Mile. Bushido zei vorig jaar een politieke partij op te willen richten met als doel burgemeester van Berlijn worden.

Schandalen

De anti-homoteksten die in Stress Ohne Ground klinken (Männer lutschen keine Schwänze) zijn niet helemaal verrassend. Bushido is omstreden vanwege zijn homo-onvriendelijke en racistische teksten. Ook deed hij geregeld vrouwonvriendelijke uitspraken, zoals over Paris Hilton:

“She is just a stupid piece of meat… I would like to have her for the sexual act: humiliating and then bye.”

Een pro-Palestina tweet leverde hem kritiek op van de Israëlische ambassade in Berlijn:

“First women, then gays and now Israel: We are proud to belong to the victims of the integration prize winner Bushido.”

.

Naarmate Bushido populairder werd, heeft hij zijn toon iets gematigd. Tot de afgelopen maanden. De link naar zijn dalende verkoopcijfers was snel gelegd: Bushino zou zijn populariteit weer wat willen opstuwen. Inderdaad scoorde zijn laatste, grove plaat stukken beter.

    • Mirjam Remie