denken@nrc.nl

Nog ongelukkiger dankzij next.checkt

schrijft Theo Keltjens

Werklozen zijn ongelukkiger dan werkenden en lopen blijvende schade op, constateert econoom Peter van der Meer. next.checkt kende de uitspraak een volmondig ‘waar’ toe (Weten, 11 juli). Dat weten we dus ook weer. Nu kan er weer met frisse moed werk gecreëerd worden op een uitgeputte markt en mogen degenen die er dan nóg niet in slagen werk te vinden zich nóg ongelukkiger voelen. Wanneer komt er eindelijk eens een programma dat werklozen leert gelukkig te zijn zonder direct uitzicht op werk. Wedden dat ze eerder aan de bak zijn dan nu?

Laat het vak anw blijven voor de alfa’s

betoogt Ida van Genderen, docent anw & biologie uit Veenendaal

De staatssecretaris van Onderwijs wil het vak algemene natuurwetenschappen (anw) afschaffen om meer ruimte te maken voor ‘excellent’ onderwijs, de nieuwe hype in onderwijsland. Anw leert leerlingen de waarde van natuurwetenschap in te schatten.

Een groot nadeel van het afschaffen is dat vooral de alfa’s geen kennis van de inhoud en methoden van de natuurwetenschap meer krijgen. Ondanks de roep om meer bèta krijgen de bètavakken in de onderbouw maar weinig uren. Vwo betekent ‘voorbereidend wetenschappelijk onderwijs’. De kernvakken zijn belangrijk, maar veel te mager voor een excellente opleiding.

Die olifant op tv is helderziend

meent Marcel Verspeek uit Rotterdam

Ik kijk nu toch anders naar de televisiecommercial van ASR en Diergaarde Blijdorp, waarin Olli de paperassen van de heren Gudde en Van Geel van de bestuurstafel blaast. Zaten daar ook de plannen voor Het Nieuwe Stadion bij?

Begin een Friezenhotel

stelt Alice de Nijs uit Haarlem voor

In de kassen van Aalsmeer werken veel Polen. Jongeren uit Friesland en Limburg zouden maar wat graag dat avontuur aangaan, zo vlakbij Amsterdam. Reclame in Polen voor werk- en woonaanbod lokt veel Polen hierheen. Waarom hier geen reclame met datzelfde aanbod voor onze jongeren? Waarom een Polenhotel als je een Friezenhotel kunt vullen?

    • Alice de Nijs
    • Marcel Verspeek
    • Ida van Genderen
    • Theo Keltjens