Dementia Village

CNN heeft de toekomst gezien. Dat was in Weesp, bij leefgemeenschap De Hogeweyk. In een mierzoet World’s Report geeft dr. Sanjay Gupta, CNN’s chief medical correspondent, dementerenden hoop op een beter leven. Niet met een pil, maar in een eigen woonwijk. „Dementia Village” noemen de Amerikanen het project, volgens hen uniek in de wereld.

Er is een supermarkt, een theater, een kapper, een park. De 152 bewoners leven in huizen met een eigen leefstijl: Indisch, cultureel, ambachtelijk, Goois, huiselijk, stads en christelijk. En ik moet bekennen: als er geen wachtlijst zou zijn, zou ik mijn stiefmoeder direct naar Weesp verhuizen. Twee verzorgers op één zwaar dementerende, zonder bewoners hogere kosten in rekening te brengen. Hoe doen ze dat, dr. Gupta?

Dementie is de nieuwe volksvijand. Over twintig jaar is een half miljoen Nederlanders dement. Daarom ligt er een aanvalsplan klaar van 32,5 miljoen euro, onder andere om het aantal geheugenpoli’s uit te breiden. Maar hoogleraar ouderengeneeskunde Joris Slaets, aan tafel bij Spraakmakende Zaken, wil die vroege diagnoses juist afschaffen. Hij steekt het geld liever in een „dementievriendelijk dorp waar mensen oud en versleten mogen rondlopen.”

Er wordt een misleidend schimmenspel gespeeld, waarschuwt hij. De belanghebbenden maken het probleem zo groot mogelijk, door bij steeds meer mensen steeds eerder diagnoses te stellen. Zonder dat dit voor de behandeling consequenties heeft. De geneeskunde heeft er geen antwoord op. „We moeten leren leven met dementie.”

Dat probeert Lilian Oeloff uit Amsterdam, bij haar is 3,5 jaar geleden de diagnose Alzheimer gesteld. Openhartig en kwetsbaar vertelde Oeloff hoe ze sindsdien worstelt met verwarring, paniek en eenzaamheid, ook omdat de familie vindt dat ze helemaal geen Alzheimer heeft.

Paul Rosenmöller filmde bij haar thuis en sprak haar aan tafel. En zo ingehouden en geserreerd als hij dat in Spaakmakende Zaken deed, zo ongegeneerd op jacht naar tranen ging hij gisteravond in het laatste deel van Paul Rosenmöller en de strijd van Latijns-Amerika. De tv-gids beloofde een zoektocht naar de toekomst van Venezuela, maar Paul bleef steken in het verdriet om Hugo Chávez. Met een hoofdrol voor de Chávistas. Dat heb je ervan als je de ex-hopman van GroenLinks op reportage stuurt.

Wubby Luyendijk vervangt tv-recensent Hans Beerekamp.

    • Wubby Luyendijk