Corruptiezaak // Spaanse premier Rajoy wil niet van aftreden weten

De Spaanse premier Rajoy is niet van plan om af te treden, nu de oppositie daarop aandringt omdat er sms’jes naar buiten zijn gekomen tussen hem en de van corruptie verdachte voormalige penningmeester van zijn partij. Dat zei hij gisteren op een persconferentie. De Spaanse krant El Mundo publiceerde zondag sms-berichten tussen hem en Luis Barcenas, die twintig jaar de kas beheerde van de regerende Volkspartij (PP), tot hij opstapte in 2009. Uit de sms’jes blijkt dat Rajoy zijn steun betuigt aan Barcenas, en hem vraagt belastende informatie binnen de partij te houden. Barcenas is de spil in het uitdijende corruptieschandaal rond de centrum-rechtse regeringspartij en zit sinds 27 juni vast, omdat hij 47 miljoen euro verborgen hield op een Zwitserse bankrekening. NRC