Contador heeft geen interesse in Mollema, alleen het geel telt

Alberto Contador gelooft nog altijd in de eindzege. De Spanjaard ziet tactische kansen. Samen met zijn gangmaker Roman Kreuziger.

Overall leader Christopher Froome of Britain answers questions of reporters on the rest day of the Tour de France cycling race in Orange, southern France, Monday July 15, 2013. (AP Photo/Laurent Cipriani)

Al de hele Tour de France eindigen ze in hetzelfde groepje. De Spaanse kopman Alberto Contador van de Saxo-ploeg en zijn Tsjechische ploeggenoot Roman Kreuziger wijken niet van elkaars zijde, alsof er een touwtje tussen hen is gespannen. In het algemeen klassement staan ze derde en vierde, met drie seconden verschil – doordat Contador net iets sneller was in de tijdrit.

Met zijn tweeën drijven Contador en Kreuziger een wig tussen de twee Nederlanders in de top van het klassement, Bauke Mollema en Laurens ten Dam (beiden Belkin). Alle vier staan ze op ruim vier minuten van geletruidrager Christopher Froome (Sky). Normaal gesproken zullen ze met zijn vieren tegen elkaar strijden om de tweede plaats.

Toch verklaarde Contador gisteren op de rustdag, in zijn hotel in Sorgues, even ten noorden van Avignon, dat hij nog steeds gelooft in de eindzege. Daarbij gaf hij wel toe dat het „onmogelijk” is in een één-op-één-duel beter te zijn dan Froome, die in de afgelopen weken heeft getoond dat hij veruit de beste klimmer is in het peloton. Contador: „De laatste week wordt heel zwaar, maar er zijn veel tactische mogelijkheden. Mijn doelstelling blijft dezelfde: de Tour winnen. Tweede of tiende worden vind ik niet belangrijk.”

Van het onafscheidelijke duo Contador (30) en Kreuziger (27) is de Spanjaard degene met de meest indrukwekkende erelijst. Zo won hij drie keer de Tour, waarvan hem later één zege werd afgenomen wegens doping. De Tsjech gold lange tijd als een grote belofte, maar heeft tot op heden moeite gehad die status waar te maken.

Kreuziger werd groot op de wielerafdeling van de legersportclub Dukla Praag, samen met zijn vriend en streekgenoot Zdenek Stybar, de oud- wereldkampioen veldrijden die dit jaar als wegrenner zesde werd in Parijs-Roubaix. Bij Dukla heerste een Spartaanse mentaliteit. Kreuziger en Stybar reden als training dagelijks 180 kilometer, veel meer dan junioren in bijvoorbeeld Nederland. Alleen de sterkste renners overleefden dit regime.

Kreuziger en Stybar vertrokken op hun vijftiende naar Zwitserland. Waar Stybar carrière maakte in het veldrijden, won Kreuziger in 2004 de wereldtitel op de weg bij de junioren. In 2008 werd hij eerste in de Ronde van Zwitserland, een van de belangrijkste voorbereidingskoersen op de Tour. Oud-wielrenner en NRC-columnist Peter Winnen noemde hem in 2009, nadat hij de Ronde van Romandië had gewonnen, een „wonderkind”.

In de Tour kwam hij nog niet verder dan twee achtste plaatsen. Wel won hij dit jaar zijn eerste klassieker, de Amstel Goldrace. En in deze Tour lijkt hij soms zelfs sterker dan Contador. Na de twee Pyreneeënritten van vorige week verklaarde de Spanjaard dat hij nog in de race is „met dank aan Kreuziger”. Ook zondag op de Mont Ventoux was de Tsjech de gangmaker voor zijn kopman.

Zelf zegt Kreuziger dat hij zijn vierde plaats juist te danken heeft aan zijn iets hoger geklasseerde ploegmaat. „Alberto is de leider van de ploeg. Ik doe wat ik kan om hem te helpen. In de bergen zal ik zijn helper blijven, wat er ook gebeurt.”

Behalve met een derde en een vierde plaats in de individuele rangschikking scoort Team Saxo met de eerste plaats in het ploegenklassement. De Deense ploeg bestaat al sinds 2000, eerst onder de namen Memory Card-home Jack & Jones, Tiscali en CSC. Behalve door zijn vele successen – zo heeft het team alle drie de grote rondes gewonnen – valt Saxo vooral op door de veelvuldige associaties met dopinggebruik. Onder de voormalige renners van de ploeg zitten veel dopingzondaars, zoals de Amerikaan Tyler Hamilton, de Deen Michael Rasmussen en de Luxemburger Fränk Schleck.

Ploegleider Bjarne Riis gaf in 2007 toe dat hij zijn eigen Tourzege van 1996 dankzij epo had behaald. Tijdens deze ronde liet Riis een paar keer zijn gezicht zien, om Frankrijk vervolgens weer te verlaten. Hij bevestigde dat het Deense antidopingagentschap zijn rol als ploegleider in dopingschandalen onderzoekt.

Behalve Contador is Kreuziger een keer in verband gebracht met doping: een Oekraïense coureur verklaarde vorig jaar onder ede tegenover de Italiaanse justitie dat de Tsjech in 2007 had getraind met van de van dopingpraktijken beschuldigde Italiaanse wielerarts Michele Ferrari. Bewijzen zijn er vooralsnog niet. Voorlopig koerst de Tsjech af op een mooie eindklassering in de Tour, samen met zijn maatje Alberto Contador.

    • Derk Walters