Birma belooft snelle vrijlating van alle politieke gevangenen

De Birmese president Thein Sein heeft gisteren beloofd dat alle politieke gevangenen in zijn land nog voor het einde van dit jaar zullen worden vrijgelaten. Hij deed dat tijdens een bezoek aan Groot-Brittannië, het eerste van een Birmese president in 25 jaar.

„Ik garandeer u dat er eind dit jaar geen gewetensgevangenen meer zullen zijn in Myanmar”, zei Thein Sein. Het generaalsbewind, waarvan Thein Sein lang zelf deel uitmaakte, doopte Birma om in Myanmar. Sinds zijn aantreden als burgerpresident heeft de regering, in etappes, al honderden politieke gevangenen vrijgelaten. Volgens de president is een commissie al bezig om de vrijlating voor te bereiden.

Zijn gastheer, de Britse premier David Cameron, drong er bij hem op aan de hervormingen in zijn land te versnellen. Ook vroeg hij Thein Sein om mee te werken aan een grondwetswijziging die het oppositieleider Aung San Suu Kyi mogelijk zou maken om deel te nemen aan de volgende presidentsverkiezingen in Birma van 2015. Op dit moment is Suu Kyi daarvan uitgesloten omdat ze met een buitenlander getrouwd is geweest en haar kinderen niet de Birmese nationaliteit bezitten.

Cameron drong ook aan op terughoudendheid jegens de islamitische minderheid van de Rohingya’s. In dit verband zei Thein Sein zondag al dat hij een legereenheid had ontbonden die beschuldigd was van mensenrechtenschendingen in hun optreden tegen Rohingya’s in de westelijke provincie Rakhine. Tienduizenden Rohingya’s zitten daar nog in vluchtelingenkampen nadat hun dorpen waren verwoest door boeddhisten. Bij heftige confrontaties tussen de Rohingya’s en boeddhisten vielen meer dan honderd doden, vooral Rohingya’s. (Reuters, BBC)