Activistische Marianne verdeelt Frankrijk

Ukrainian activist Inna Shevchenko, member of the women's rights group Femen, poses with boxing gloves during a photo session at their 'training camp' at the Lavoir Moderne Parisen (LMP) in Paris July 8, 2013. Shevchenko has received documents granting her political asylum in France, the press service of the women's rights group reported on Monday. REUTERS/Charles Platiau (FRANCE - Tags: POLITICS SOCIETY SPORT BOXING HEADSHOT) Reuters

Ze kreeg een week geleden asiel in Frankrijk en nu staat Inna Sjevtsjenko als ‘Marianne’, het symbolische gezicht van de Franse republiek, op een postzegel. De Oekraïense is de woordvoerder van de topless opererende vrouwengroep Femen en tot schrik van veel conservatievere Fransen biechtte de maker van de op quatorze juillet onthulde zegel gisteren op dat Sjevtsjenko een van zijn modellen was.

„Het is een mix van meerdere vrouwen, maar vooral Inna Sjevtsjenko , oprichter van Femen”, verklaarde ontwerper Olivier Ciappa. Later voegde hij daar provocerend aan toe dat ook minister van Justitie Christiane Taubira, die het homohuwelijk verdedigde en invoerde, in de nieuwe Marianne gevat is.

De Franse tak van Femen betuigde de laatste maanden regelmatig steun aan de voorstanders van openstelling van het huwelijk voor homokoppels. „De Femen vertegenwoordigen en verdedigen de waarden van Frankrijk: vrijheid, gelijkheid en broederschap”, zei Ciappa gisteren op de Franse televisie. „Ik ben ervan overtuigd dat als de Femen in [revolutiejaar] 1789 hadden bestaan, Marianne een van hen was geweest.”

Drie weken terug vernielden anti-homohuwelijkactivisten een tentoonstelling van Ciappa in Parijs met foto’s van ‘imaginaire koppels’: gelukkige beelden van homogezinnen. Dat werk, zei hij toen, was bedoeld als een aanklacht tegen homofobie.

De mensen die de laatste maanden luidruchtig tegen het homohuwelijk protesteerden – en vaak ook zelf als Marianne uitgedost de straat op gingen – willen nu een boycot van de nieuwe postzegel. Christen-democratisch politica Christine Boutin, minister onder president Sarkozy, noemde het ontwerp „christenfoob, haatdragend en ideologisch”. „Zijn er niet genoeg mooie en emblematische vrouwen in Frankrijk, dat we onze modellen uit de Oekraïne importeren?” sneerde de uiterst rechtse groep Printemps Français.

Over de keuze van een beeld voor Marianne is vaker ophef. De actrices Brigitte Bardot en Catherine Deneuve stonden in 1968 en 1985 al eens model voor de borstbeelden die in ieder Frans gemeentehuis te vinden zijn. Het ontwerp voor de nieuwe postzegel is uitgekozen door scholieren uit heel Frankrijk.

Inna Sjevtsjenko zelf zei gisteren verrast en vereerd te zijn dat ze op een postzegel is beland. „Nu moeten alle homofoben, extremisten, fascisten mijn kont likken als ze een brief willen sturen”, schreef ze op Twitter.

    • Peter Vermaas