36 bankiers verdienen meer dan een miljoen

In 2011 waren er 36 bankiers in Nederland die meer dan 1 miljoen euro per jaar verdienden. In 2010 waren dat er nog 43. Verreweg de meeste bankiers die meer dan 1 miljoen euro opstrijken werken in het Verenigd Koninkrijk: 2.436 in 2011. Dat blijkt uit het gisteren verschenen overzicht van de European Banking Authority (EBA). Het is voor het eerst dat de bankenautoriteit een dergelijk overzicht publiceert.

De gemiddelde beloning voor de 36 Nederlandse bankiers bedroeg in 2011 bijna 1,5 miljoen euro, maar het is een groot mysterie wie precies die grootverdieners zijn. In de jaarverslagen van banken wordt alleen gepubliceerd wat de bestuursleden en commissarissen verdienen. Daardoor valt bijvoorbeeld met zekerheid te zeggen dat vertrekkend ING-topman Jan Hommen met een salaris van 1,35 miljoen euro een van de 36 bankiers is. Een andere opvallende conclusie die getrokken kan worden is dat veel bankiers in Nederland meer verdienen dan hun baas.

Headhunter Ralf Knegtmans van De Vroedt & Thierry zegt dat het aantal miljoenenverdieners in Nederland in vergelijking met voor de financiële crisis aanzienlijk is gedaald. „Toen waren er significant meer. Onder druk van de crisis en publieke opinie is de tendens in Nederland versobering en die is niet te stuiten.”

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) schrijft de Tweede Kamer dat hij het rapport zal betrekken bij het uitwerken van de nieuwe beloningswet voor financiële ondernemingen die na de zomer wordt gepresenteerd. Daarin zal in elk geval een bonusplafond van 20 procent van het vaste salaris worden opgenomen.