Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

300 miljard ton per jaar

Het hangt er maar vanaf hoe je kijkt. Terwijl de Britse krant The Independent concludeert dat Groenland en Antarctica gezamenlijk 300 miljard ton ijs per jaar verliezen, wordt op de website van Science Daily gewezen op de noodzaak om het Groenlandse en Antarctische ijs goed in de gaten te blijven houden om een beter beeld te krijgen van het smeltproces.

Beide bronnen baseren zich op hetzelfde onderzoek, een artikel in het tijdschrift Nature Geoscience. En beide hebben gelijk.

The Independent begint zo:

A satellite that measures gravity fluctuations on Earth due to changes in the massive ice sheets of Greenland and Antarctica has detected a rapid acceleration in the melting of glacier ice over the past decade, which could have a dramatic impact on sea levels around the world.

Om vervolgens te constateren:

However, scientists have warned that the measurements gathered since 2002 by the Gravity Recovery and Climate Experiment (Grace) flying in space are still too short-term for accurate predictions of how much ice will be lost in the coming decades, and therefore how rapidly sea levels will rise.

Science Daily schrijft:

New findings, published in Nature Geoscience, underscore the need for continuous satellite monitoring of the ice sheets to better identify and predict melting and the corresponding sea-level rise.
The ice sheets covering Antarctica and Greenland contain about 99,5 per cent of Earth’s glacier ice which would raise global sea level by some 63m if it were to melt completely. The ice sheets are the largest potential source of future sea level rise -- and they also possess the largest uncertainty over their future behaviour. They present some unique challenges for predicting their future response using numerical modelling and, as a consequence, alternative approaches have been explored. One common approach is to extrapolate observed changes to estimate their contribution to sea level in the future.

Volgens het deels Nederlandse onderzoek is er sprake van een fors ijsverlies en gaat dat ook steeds sneller. Maar uit de waarnemingen kan nog niet worden geconstateerd of die versnelling het gevolg is van een natuurlijke variatie of van een trend die veroorzaakt wordt door de antropogene opwarming.

Nu we het toch over smeltend ijs hebben, ook nog even een onderzoek van het Potsdam-Institut für Klimafolgenforschung (PIK), dat verschijnt in het tijdschrift van de Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Het PIK staat, zacht gezegd, niet bekend om een geruststellende klimaatvisie (lees ook hier en hier).

Volgens Anders Levermann, hoofdonderzoeker van de studie, leidt iedere graad temperatuurstijging op termijn tot ruim twee meter zeespiegelstijging. Die zal niet, zoals nu nog, vooral worden veroorzaakt door het uitzetten van het oceaanwater, maar door het smeltende Groenlandse en Antarctische ijs:

‘Es wird eine Anpassung geben müssen […] Fortwährender Meeresspiegelanstieg ist etwas, was wir nicht vermeiden können, wenn die globalen Temperaturen nicht zurückgehen. Gemessen in Legislaturperioden mag er zwar langsam sein, aber unausweichlich und somit wichtig für fast alles, was wir in Küstennähe bauen – und das noch für viele kommende Generationen.’

Paul Luttikhuis
Blogger

Paul Luttikhuis

Buitenlandredacteur Paul Luttikhuis volgt op dit blog nieuws over klimaatverandering. Hij schrijft over sociale en economische gevolgen, over manieren waarop landen zich daarop voorbereiden, over nieuwe wetenschappelijke inzichten en over de onderhandelingen na ‘Parijs’. Regelmatig zullen gastauteurs hun licht laten schijnen op deze thema’s.