Weekendoverzicht NRC Boeken

Hebben gedebuteerde ‘Amsterdamse’ schrijvers een streepje voor op hun niet-Amsterdamse collega’s? Een Haagse dichter denkt van wel en is verontwaardigd over subsidietoekenning van het Nederlands Letterenfonds. Verder J.K. Rowling, Nederlandse e-bookmarkt in ons weekendoverzicht. De verontwaardiging heerst bij de Haagse dichter Daan de Ligt. Op de boekenblog Tzum laat de dichter zich negatief uit over de toekenning van

J.K. Rowling/ Foto ANP

Hebben gedebuteerde ‘Amsterdamse’ schrijvers een streepje voor op hun niet-Amsterdamse collega’s? Een Haagse dichter denkt van wel en is verontwaardigd over subsidietoekenning van het Nederlands Letterenfonds. Verder J.K. Rowling, Nederlandse e-bookmarkt in ons weekendoverzicht.

De verontwaardiging heerst bij de Haagse dichter Daan de Ligt. Op de boekenblog Tzum laat de dichter zich negatief uit over de toekenning van 60.000 euro, van de in totaal 80.000 euro, aan in Amsterdam woonachtige debutanten. De Ligt noemt die Amsterdamse voorkeur een kleine ergernis van hem:

‘Het begon me op te vallen bij tv-uitzendingen dat er toch wel erg veel aandacht besteed wordt aan vooral Amsterdamse kunstenaars (schrijvers) en activiteiten op het gebied van de kunst.’

The New York Times vroeg zich in april al af of de thriller The Cuckoo’s Calling echt door een debutant geschreven kon zijn. Nee dus. Ook de Volkskrant en nrc.nl maakten dit weekend gewag van de ontmaskering van thrillerschrijver Robert Galbraith. Galbraith bleek een pseudoniem te zijn van niemand minder dan Harry Potter-schrijfster J.K. Rowling.

Rowling zei dit weekend dat ze had gehoopt het wat langer geheim te kunnen houden:

“Het was een bevrijdende ervaring Robert Galbraith te zijn. Het was fantastisch om zonder hype en verwachting te publiceren, en puur genieten om kritiek te krijgen onder een andere naam.”

The Guardian kwam gisteren overigens met een interessante follow up op het Rowlingnieuws door een korte geschiedenis te geven van beroemde Britse (en ook Amerikaanse) schrijvers die J.K. Rowling in het gebruik van een pseudoniem voorgingen.

En tot slot: de Nederlandse digitale boekenverkoop is het afgelopen jaar licht gestegen, van grofweg 2,5 naar 4 procent van de Nederlandse boekenomzet, weet nu.nl.

 

    • Roderick Nieuwenhuis