Wassenaar als klucht

Aan de gedetailleerdheid waarmee de onderzoeker te werk ging, kan het onmogelijk gelegen hebben. Zijn rapport van vorig jaar aan de burgemeester van Wassenaar „inzake beschuldiging van ongewenst gedrag” bevatte zelfs een situatietekening met de tafelschikking van de aanwezigen tijdens de nazit van de raadsvergadering die achteraf voor zoveel beroering had weten te zorgen. De nazit die al gauw de ‘liederlijke nazit’ ging heten.

Stadhuis op stelten heette in de beginjaren van de Nederlandse televisie een uiterst populaire serie met bizarre verwikkelingen in het fictieve plaatsje Blijkerk. Vervolgens zetten Van Kooten en De Bie Juinen op de kaart. En nu is het dus Wassenaar. Alleen met dit verschil: Wassenaar is een gemeente met ruim 25.000 inwoners die echt bestaat.

De Wassenaarse gemeentepolitiek wordt nu al jaren geteisterd door klassieke dorpsruzies. Het begon met een schisma in de VVD, de partij die het bestuur decennia gedomineerd had. Ging het om beleid? Nauwelijks. Ging het om elkaar dwarszittende personen? Des te meer. Niet verwonderlijk dus dat eind 2012 een bestuurlijke crisis kon ontstaan rondom een fietstunneltje.

Als schelden, roddelen, en liegen – althans de verwijten daarover – in de politieke omgang binnen Wassenaar tot het gebruikelijke instrumentarium zijn gaan behoren kan seksuele intimidatie er ook nog wel bij. En dat was dus het geval in de late avond en nacht van maandag 13 februari dit jaar toen, aldus het verhaal van één van de raadsleden bij de bewuste nazit, zij van een wethouder te horen kreeg dat haar „een lesje ten deel zou vallen op de kamer van de wethouder met de gordijnen dicht en de kleren uit”. Sterker nog het onderzoeksrapport voegt hieraan toe: „Dit onder opgaven aan de bewuste dame van een bepaalde lengte waarmee hij de handelingen wilde verrichten.”

Nogmaals: dit is geen fictie, dit is echt. En het houdt niet op bij de lommerrijke grenzen van Wassenaar. De affaire heeft inmiddels geleid tot een uitspraak van de tuchtrechter voor accountants die stelde dat degene die het integriteitsonderzoek verrichtte, zelf „het beginsel van zorgvuldigheid alsmede van professioneel gedrag heeft overtreden”. Op zijn beurt liet de onderzoeker afgelopen zaterdag in deze krant weten volkomen integer te hebben gehandeld.

Wassenaar is een klucht, waarvan te hopen is dat de bewoners bij de komende raadsverkiezingen door hun stemgedrag de boel weten te normaliseren. Maar de discussie over de prestatie of wanprestatie van de forensisch onderzoeker gaat dieper. De aanleiding voor het onderzoek mag kolderiek aandoen. De methodologische kritiek erop is dat zeker niet.