Vissen is verleiden

Zouden ze een podiumplek veroveren, de Nederlanders? Nooit gedacht dat vissende mannen me op een zonnige zondagmiddag aan de buis konden kluisteren. RTL 7 zond voor het eerst rechtstreeks Fish ‘O’ Mania International uit, sinds 1994 een hit in Groot-Brittannië. Acht landenteams proberen in vijf uur tijd zoveel mogelijk kilo vis op het droge krijgen. Elk half uur krijgt de kijker een tussenstand.

Vissen is verleiden, had commentator Ed Stoop in Vis TV verteld. Als het warm weer is, vis je met een vaste hengel bovenin het water en schiet je tegelijkertijd los aas de ronde vijver in, met een katapult of voerpotje aan de hengeltop. Maar pas op: vissers die beet hebben en te snel scheppen, tikken voor ze het weten de vis aan. Die wordt wild. En kijk, daar wurmt een karper zich los en hebben „au, au, au” de Schotten het nakijken.

Ed Stoop is een charmant slissende Hagenaar met bril, een petje en daarop weer een zonnebril. Al 18 jaar presenteert hij Vis TV. Met toewijding. Daar kan het boegbeeld van Extreme Phishing een voorbeeld aan nemen. Robson Green is zo’n testosteronmannetje dat snoeken in Alaska vangt met een hooivork, pardon een ‘negentand’, om ze ongegeneerd op te eten met de buren van Sarah Palin.

Ed kijkt liever naar dobbers dan naar graten. Ed bedankt de vissen als hij ze terugzet. En als een kijker Ed via Twitter vraagt of een jurylid sjoemelt als hij de buit weegt met zijn hand op het net, wil de spreekbuis van Sportvisserij Nederland daar niks van weten. Nee hoor, zegt Ed, als de viswedstrijd nou in Italië werd gehouden. Hij kent de Engelsen als „goudeerlijke vissers”. Maar pas op, „het zijn ook vismachines, schrijf ze nooit af”.

En ja hoor, Engelsman Will Raison hengelt in z’n eentje 35 kilo karpers en barbelen binnen. De Nederlanders tuimelen van de tweede naar de vierde plek. Ed Stoop is met stomheid geslagen.

En dat is maar goed ook. Want de vijftien camera’s van Sky achten de Nederlanders geen blik meer waardig. Zoals de Franse tv tijdens de Tour de France ook amper oog heeft voor de Nederlandse kanshebbers. Mollema was tijdens de finish op de Mont Ventoux maar 3 meter en 24 centimeter in beeld, treurt Mart Smeets in De avondetappe. Met hoofden vertrokken van de pijn stapten de twee na 242 kilometer van hun fiets. Als je zo goed staat als wij, zei ‘Bau’, „kan je meer pijn lijden dan anders”.

Wubby Luyendijk vervangt deze week tv-recensent Hans Beerekamp.

    • Wubby Luyendijk