Video opgedoken van in Jemen ontvoerd Nederlands stel

Berendsen en Spiegel op beeld uit de video
Berendsen en Spiegel op beeld uit de video Still uit video

Op het internet is een filmpje opgedoken van de Nederlanders Boudewijn Berendsen en Judith Spiegel, die ontvoerd zijn in de Jemenitische stad Sanaa. In het filmpje vraagt het echtpaar Nederlanders iets te doen, omdat ze vrezen te worden gedood.

Het is onduidelijk wanneer het filmpje is gemaakt. Vandaag verscheen het op Facebook, maar op YouTube al op zaterdag. De familie van beide Nederlanders is op de hoogte. Spiegel stelt in het filmpje dat het stel “een groot probleem heeft”:

“We hebben in het begin de ambassadeur gesproken en we hebben hem uitgelegd wat de voorwaarden zijn om hieruit te komen. Tot nu toe is er niets gebeurd, is er geen beweging geweest.”

Het is nog onduidelijk wie er achter de ontvoering van het stel zitten. Spiegel zegt in het filmpje wel dat ze gewapend zijn.

Timmermans: ontvoeringen altijd onze aandacht

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans heeft in een Facebookpost gereageerd op de video:

“Misschien is het goed hier nog eens te benadrukken dat ontvoeringen waar Nederlanders het slachtoffer van zijn altijd en overal onze volledige aandacht hebben. Daarbij moet ik ook meteen melden dat hierover in de openbaarheid spreken zelden tot nooit helpt om de zaak tot een goede oplossing te brengen.”

Een woordvoerder van het Ministerie zegt tegenover NU.nl de beelden te kennen:

“We kennen de beelden, de zaak heeft onze volledige aandacht. We hebben contact met de familie, maar in het belang van het echtpaar vragen we de media om terughoudend te zijn.”

Vorige maand ontvoerd

Spiegel en man Berendsen werden vorige maand ontvoerd. Spiegel werkt in Jemen als correspondent voor onder andere NRC Handelsblad, de NOS, Elsevier en de Wereldomroep. Haar opdrachtgevers, vrienden en familie hebben al enige tijd contact met elkaar over de ontvoeringszaak.