Valsspelen? Nee, niet waakzaam genoeg

Viert topsprinters zijn betrapt op doping Grootste naam is die van voormalig olympisch- en wereldkampioen Asafa Powell De WK atletiek volgende maand liggen onder een vergrootglas

De Jamaicaanse sprinter Asafa Powell vorige maand in actie in Shanghai. Foto AFP

Sportredacteur

Het aantal dopingzaken in de atletiek begint steeds grotere vormen aan te nemen. Dit weekeinde werd bekend dat vier topsprinters positief zijn getest. En niet de minsten. Eerst kwam het bericht van de Amerikaan Tyson Gay en kort daarna die van de Jamaicanen Asafa Powell, Sherone Simpson en Nesta Carter. Er zouden nog twee andere Jamaicaanse atleten zijn betrapt. Hun namen waren bij het ter perse gaan van deze krant nog niet bekend. Een maand geleden werd de Jamaicaanse Veronica Campbell-Brown al betrapt.

Der opvallendste naam van het kwartet is Gay. Hij liep de laatste weken snelle tijden en leek over een maand op de WK atletiek in Moskou de grootste uitdager van Usain Bolt op de 100 en 200 meter te worden. Maar Gay heeft zich, net als Powell en Simpson, teruggetrokken voor de wereldtitelstrijd. Nadat eerder al bekend was geworden dat de Jamaicaan Yohan Blake zijn titel niet kan verdedigen vanwege een blessure lijkt Bolt op de WK nauwelijks tegenstand van betekenis te ondervinden. Vanuit Nederlands perspectief geredeneerd lijken door alle gedwongen afzeggingen de kansen voor Churandy Martina op de sprintnummers te stijgen.

Maar of de Antilliaan daar blij mee moet zijn is de vraag. De positieve testen van zo veel toonaangevende sprinters werpt een zwarte schaduw over de atletieksport. Wielrenners hebben de naam zwaar gedrogeerde sporters te zijn, de atleten doen erg hun best dat imago over te nemen.

Gay was de enige van wie geen verraste reactie kwam. Hij erkende min of meer gebruik van een stimulerend middel, zonder bekend te maken om welk product het gaat. Gay zei dat hij het woord sabotage niet in de mond wil nemen, maar zich te goeder trouw door iemand heeft laten behandelen die hem nu „ernstig teleurgesteld heeft”.

Powell, die voor het tijdperk Bolt wereldrecordhouder op de 100 meter was, is betrapt op oxilofrine, een middel dat tot de categorie amfetamine behoort. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de behandeling van een lage bloeddruk.

De 30-jarige Jamaicaan heeft gisteravond ten stelligste ontkend dat hij doping heeft gebruikt. „Ik wil duidelijk maken tegenover mijn familie, vrienden en al mijn fans dat ik nooit met opzet verboden middelen heb gebruikt. Ik ben geen valsspeler”, laat hij in een verklaring weten.

Powell is, net als Simpson, vorige maand positief getest tijdens de Jamaicaanse trials voor de WK in Moskou. Powell zegt dat zijn team een intern onderzoek is begonnen om te ontdekken hoe het middel in zijn lichaam is gekomen. Powell: „Ik beloof dat we er achter komen hoe dit middel aan onze eigen onderzoeken heeft kunnen ontsnappen, zodat het nooit meer zal gebeuren. Ik weet zeker dat ik hier sterker uit zal komen. Mijn fout is niet dat ik vals heb gespeeld, maar dat ik niet waakzaam genoeg ben geweest. Dopinggebruik is geen deel van wie ik ben of waar ik in geloof.”

Simpson is net als Powell betrapt op oxilofrine. Zij veroverde in 2004 de olympische titel op de 4x100 meter met het Jamaicaanse team. Vorige zomer behaalde ze tijdens de Spelen in Londen zilver op die afstand. De 28-jarige Simpson pakte een individuele medaille in Beijing, waar ze als tweede eindigde op de 100 meter.

    • Henk Stouwdam