Uitgelicht

Film

Le charme discret de la bourgeoisie (Luis Buñuel, 1972, F/I/E). Arte vervolgt zijn serie films van Luis Buñuel vanavond eerst met zijn anarchistische komedie met Stéphane Audran, Fernando Rey, Jean-Pierre Cassel, Bulle Ogier, Michel Piccoli en Delphine Seyrig. Een vriendenclub is doorlopend op zoek naar een maaltijd, maar wordt daarbij consequent onderbroken door quasi-irrelevante terzijdes, toevallige details, dromen of dramatische gebeurtenissen van buiten. Won Oscar voor beste buitenlandse film.Arte, 20.15-21.55u.

Raiders of the Lost Ark. Een van de succesvolste Amerikaanse films aller tijden, een hommage aan de bioscoopseries en avonturenfilms uit de jaren 50, waarin archeoloog en avonturier Harrison Ford in Egypte op zoek gaat naar de legendarische ark, met de nazi’s op zijn hielen. SBS 6, 20.30-22.30u.

Cet obscur objet du désir (Luis Buñuel, 1977, F/E). Zwanenzang van grootmeester Buñuel. Tegen decor van terroristische aanslagen koestert gefortuneerde heer Fernando Rey een liefde voor een jonge danseres die haar maagdelijkheid weigert te verkopen. De rol van deze Conchita wordt gespeeld door Carole Bouquet en Angelina Molina, die elkaar op willekeurige momenten afwisselen.Arte, 21.55-23.35u.

Groundhog Day (Harold Ramis, 1993, VS). Het leven als een cyclische nachtmerrie: elke keer als de wekker in deze aangenaam landerige en gewiekste zedenkomedie afgaat bij weerman Bill Murray, is het 2 februari en bevindt hij zich in het dorp Punxsutawney, PA. Daar wordt met groot ritueel gevierd dat de groundhog, een soort marmot, ontwaakt is uit zijn winterslaap. RTL7, 22.00-00.05u.

Informatief

Eat well for less? MasterChef Gregg Wallace en kruidenier Chris Bavin onderzoeken of het mogelijk is te besparen op de kosten voor eten zonder aan kwaliteit in te boeten. Daartoe bereiden ze twee versies van fish and chips: Wallace koopt het beste van het beste om te bewijzen dat je dat wel degelijk proeft; Bavin gaat op zoek naar zo goedkoop mogelijke alternatieven. Willekeurige voorbijgangers mogen oordelen. BBC 1, 20.00-21.00u.

Paul Rosenmöller en de strijd van Latijns-Amerika. Rosenmöller praat in deze slotaflevering met voor- en tegenstanders van wijlen president Hugo Chávez. Ned.2, 21.20-22.00u.

Panorama: Broken by Battle. Na ruim tien jaar oorlog in Afghanistan lijden veel Britse soldaten aan oorlogstrauma’s. Het Britse ministerie van Defensie geeft alleen suïcidecijfers vrij van actieve militairen maar houdt geen cijfers bij van zelfdoding bij veteranen. In 2012 turfde reporter Toby Harnden die cijfers wel. Hij sprak ook met achtergebleven familie en met aan PTSD lijdende oud-militairen die vergeefs hulp zoeken. BBC 1, 22.00-23.00u.