Tol van noodweer India: 7000 doden

Voor duizenden families in India vervloog vandaag de laatste hoop hun geliefden levend terug te vinden. Bijna een maand na de hevige overstromingen in de Noord-Indiase deelstaat Uttarakhand verkondigde de regionale regering dat de vermisten worden doodverklaard. Nu het water langzaam zakt worden steeds meer lichamen gevonden. Het officiële dodental is gestegen tot bijna duizend. Daarbij worden nu zo’n 6.000 vermisten opgeteld.

Dagenlang teisterden landverschuivingen en modderstromen die op gang kwamen na hevige regens de bergen van Uttarakhand. Hele dorpen werden weggevaagd. De zwaarst getroffen plek is het tempelstadje Kedarnath aan de bovenloop van de rivier de Mandakini, een geliefde pelgrimsplaats voor hindoes. Duizenden werden er overvallen door het noodweer. De beroemde Shiva-tempel was een van de weinige gebouwen die gespaard bleven. Tientallen lichamen werden geborgen.

Saarein Bodewes (28) uit Nijmegen bevond zich met haar Zwitserse vriend in Govindhgat, 30 kilometer onder de pelgrimsplaats Badrinath, toen de regens toesloegen. „De hoteleigenaar zei dat de wegen waren weggeslagen. Er was geen elektriciteit meer. Buiten zagen we mensen in paniek.” Tijdens haar vlucht moest ze bergen beklimmen omdat de wegen verdwenen waren. „Bij onze tweede klim werden we geholpen door Indiase militairen. Ik werd als laatste omhoog gehesen aan een touw. Ik zag de geschrokken gezichten van de militairen. Achter me stortte het laatste deel van de weg naar beneden.” Tijdens de vlucht raakte Bodewes onderkoeld. „Er was nauwelijks eten en schoon water.” In een dorp zag ze mensen op de grond liggen. Anderen braakten en ontlastten zich in het openbaar: cholera. Ook Bodewes liep de ziekte op. „Nu besef ik dat de mensen die daar lagen waarschijnlijk dood waren. Het leger was bezig lijken te verbranden.”

Ruim 100.000 mensen werden gered door de Indiase strijdkrachten.