This American Life zond dit weekend aflevering 500 uit - dit zijn de vijf beste

This American Life: vijfhonderd afleveringen.

Het is in de afgelopen 18 jaar dé standaard voor verhalende radiojournalistiek geworden: This American Life van presentator en producer Ira Glass. Persoonlijke verhalen, soms grappig, soms opzienbarend, soms bijzonder leerzaam. Vanaf vandaag is de vijfhonderdste aflevering (gratis) als podcast te downloaden. Wij kozen de beste vijf afleveringen uit het rijke archief.

De één uur durende wekelijkse radioshow van publieke zender WBEZ is in de afgelopen 18 jaar enorm populair geworden: elke aflevering trekt inmiddels 1,8 miljoen radioluisteraars en nog eens 900.000 mensen die de podcast downloaden.

Weten of het wat voor je is of de beste afleveringen nog eens terughoren? Hieronder onze selectie, op volgorde van uitzenddatum:

61: Fiasco!

Soms gaan dingen verkeerd, soms gaan dingen heel erg verkeerd, en heel soms gaan dingen zo ontzettend verkeerd dat er sprake is van een fiasco. Zoals bijvoorbeeld bij een opvoering van Peter Pan. De acteurs zweven niet aan touwtjes maar storten neer, kapitein Haak verliest zijn haak en stompt een oud vrouwtje in de maag en aan het eind van de avond moet de brandweer er aan te pas komen. Eén van de grappigste afleveringen.

204: 81 Words

In 1970 had the American Psychiatric Association 81 woorden nodig om homoseksualiteit als ziekte te definiëren. Dit was onder psychiaters geen omstreden idee - zelfs onder veel homoseksuele psychiaters niet. Het bijzondere verhaal van hoe die 81 woorden 237 andere woorden werden en homoseksualiteit niet langer als ziekte omschreven werd in het handboek van Amerikaanse psychiaters.

423: The Invention of Money

Wat is geld eigenlijk? Waar komt het vandaan? En waar is al het geld gebleven dat tijdens de financiële crisis verdween? Geld is fictie. Geld is een concept en een afspraak die we met elkaar hebben. Maar wat betekent dát dan? TAL heeft een aantal heel goede economische afleveringen gemaakt - dit is waarschijnlijk de beste.

465: What Happened at Dos Erres

In 1982 kwamen de tweehonderd inwoners van het Guatamalteekse dorpje Dos Erres om het leven bij een gruwelijke slachtpartij, aangericht door het leger. Oscar was een van de weinige overlevenden. De man van wie hij dacht dat het zijn vader was, bleek de man die verantwoordelijk was voor de moordpartij en Oscar wegnam van zijn echte ouders. Een huiveringwekkend verhaal.

487 & 488: Harper High School

Een dubbele aflevering over één onderwerp: Harper High School, waar in het voorgaande schooljaar 29 (oud-)leerlingen door bendegeweld om het leven zijn gekomen. Op de school komen de werelden van schoolfeesten en schietpartijen samen. De afleveringen laten zien hoe de leerlingen en leraren zich in deze extreme wereld (amper) staande houden.

Meer This American Life? Hier staan alle afleveringen. De podcasts zijn ook te vinden in iTunes of te downloaden met de apps voor iPhone en Android.

    • Peter Zantingh