Steeds vaker botsingen op fietspaden tussen fietsers

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) maakt zich zorgen over het toenemend aantal ongelukken waarbij alleen fietsers betrokken zijn. Gisteren kwam in Putten een 68-jarige fietsster om het leven na een frontale botsing met een wielrenner.

Het aantal ongelukken waarbij fietsers betrokken zijn neemt al enkele jaren toe. Zo kwam er zaterdag in het Brabantse Hoogeloon ook een zeventienjarige wielrenner om het leven toen hij bij het oversteken van een weg werd aangereden door een auto. In 2011 waren er tweehonderd dodelijke ongevallen met een fietser. „We zijn redelijk succesvol geweest om het aantal ongelukken tussen auto’s en fietsen te verminderen”, zegt onderzoeker Divera Twisk van de SWOV.

Binnen de bebouwde kom zijn er veel ergernissen tussen bakfietsers, scooters en fietsers. In de grote steden ontstaan zelfs ‘fietsfiles’. Maar de meeste spanningen zijn er in natuurgebieden, zegt de Fietsersbond, met name tussen snelle en langzame fietsers. Heel af en toe worden daar maatregelen genomen. In de duinen tussen Scheveningen en Wassenaar liggen drempels om wielrenners af te remmen.

In 2010 vroegen de Fietsersbond en de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU) – tevergeefs – om wielrenners toe te laten op de rijbaan. Op die fietspaden fietsen ook steeds vaker ouderen op elektrische fietsen. De verkoop van die fietsen stijgt.

    • Christiaan Pelgrim