Spaanse premier Rajoy wil niet aftreden vanwege corruptiezaak

De Spaanse premier Rajoy is niet van plan om af te treden, nu de oppositie daarop aandringt omdat er sms’jes naar buiten zijn gekomen tussen hem en de van corruptie verdachte voormalige penningmeester van zijn partij. Dat zei hij op een persconferentie, meldt persbureau AFP.

De Spaanse premier Mariano Rajoy op een persconferentie, die hij hield met zijn Poolse collega Donald Tusk. Foto Reuters / Sergio Perez

De Spaanse premier Rajoy is niet van plan om af te treden, nu de oppositie daarop aandringt omdat er sms’jes naar buiten zijn gekomen tussen hem en de van corruptie verdachte voormalige penningmeester van zijn partij. Dat zei hij op een persconferentie, zo meldt persbureau AFP.

De Spaanse krant El Mundo publiceerde gisteren sms-berichten tussen hem en Luis Barcenas, die twintig jaar de kas beheerde van de regerende Volkspartij (PP), tot hij opstapte in 2009. Hij is de spil in het uitdijende corruptieschandaal rond de centrum-rechtse regeringspartij en zit sinds 27 juni vast, omdat hij 47 miljoen euro verborgen hield op een Zwitserse bankrekening.

In de sms’jes betuigt Rajoy zijn steun aan Barcenas, en vraagt belastende informatie binnen de partij te houden. De sms’jes beslaan een periode van drie jaar. In een eerdere publicatie van El Mundo staat dat Rajoy als minister tussen 1997 en 1999 42 duizend euro kreeg uitbetaald. Rajoy ontkent dat hij of andere partijgenoten illegale betalingen hebben ontvangen, schrijft persbureau AP.

‘Spanje is een serieus land’

De oppositie ziet hierin een reden voor Rajoy om af te treden. Maar de uitgelekte sms-berichten zijn ook in het voordeel van de Volkspartij uit te leggen, zegt onze correspondent Merijn De Waal:

“De regering zegt dat aan de sms’jes is te zien dat Rajoy niet heeft toegegeven. Dat kun je er óók in lezen. Vooralsnog gaat hij hier echt niet voor opstappen.”

Rajoy verdedigde zich op de persconferentie verder door te stellen dat het feit dat Barcenas vastzit, aantoont dat Spanje een gezonde rechtsstaat is.

Twitter avatar merijn1981 Merijn de Waal Rajoy geeft antwoord op 1e corruptievraag: feit dat Bárcenas in cel zit bewijs dat rechtspraak onafhankelijk is. ‘Spanje is serieus land’

Barcenas: ik kan de regering ten val brengen

Barcenas heeft voordat hij werd opgepakt door de onderzoeksrechter vier uur gesproken met de Spaanse krant El Mundo. Hij zegt dat hij zo veel informatie heeft dat hij de regering ten val kan laten brengen. De informatie bevestigt, schreef De Waal eerder, dat wat het afgelopen halfjaar dankzij journalistiek en juridisch graafwerk al duidelijk werd: de PP heeft zich zeker twintig jaar bedropen met illegale giften van ondernemers, vooral uit de bouwwereld.

De beschuldigingen komen hard aan in het land, dat te kampen heeft met zware bezuinigingsmaatregelen, moeilijke economische hervormingen en een werkloosheidspercentage heeft van 27 procent.

    • Mirjam Remie