Sneller dan 9,80? Zeven op de tien met doping

Doping in de atletiek is een groeiend probleem. Nu zijn sprinters uit de wereldtop betrapt.

Een maand voor de WK atletiek in Moskou hebben drie topsprinters positief getest: de Amerikaan Tyson Gay en de Jamaicanen Asafa Powell en Sherone Simpson. Een schok voor de atletieksport, waar dopinggebruik verontrustende vormen begint aan te nemen. Onlangs werd Veronica Campbell-Brown, Jamaicaanse ster bij het vrouwensprinten, ook al betrapt.

1 Welk verboden middel hebben de drie gebruikt?

Van Gay is dat nog onbekend. Hij wil dat pas bekendmaken na de contra-expertise. Bij Powell en Simpson gaat het om oxilofrine, dat behoort tot de groep stimulantia. Oxilofrine bevordert de stofwisseling, waardoor het gewicht af- en de kracht toeneemt. Overigens doet het bericht de ronde dat bij de Jamaicaanse trials voor de WK vijf atleten op doping zijn betrapt. Powell en Simpson, beiden begeleid door de Amerikaanse manager Paul Doyle en lid van de trainingsgroep MVP Track Club van trainer Stephen Francis, hebben het bericht bevestigd. Een andere naam die wordt genoemd is die van hun teamgenoot Nesta Carter. Allen zijn olympisch estafettekampioen op de 4x100 meter.

2 Hoe goed zijn de betrapte atleten?

Heel goed. Gay is de wereldkampioen van 2007 op de 100 en 200 meter. De Amerikaan heeft met 9,75 seconde de beste seizoentijd gelopen en gold voor de WK als de belangrijkste uitdager van de Jamaicaanse supersprinter Usain Bolt. Gay is met een persoonlijk record van 9,69 na Bolt de snelste man ooit. Powell is over zijn hoogtepunt heen, nadat hij in 2007 met 9,72 nog wereldrecordhouder was. Hij had zich niet geplaatst voor de WK. Simpson won zilver op de 100 meter bij de Spelen in Peking (2008). Carter liep op de 100 meter de vijfde tijd ooit.

3 Is het aantal betrapte sprinters verontrustend?

Dat mag je wel zeggen. Sinds de Olympische Spelen in 1984 van Los Angeles zijn van de gouden medaillewinnaars op de 100 meter (mannen) alleen de Canadees Donovan Bailey (1996) en Bolt (2008/2012) nooit met doping in verband gebracht. Van de tien sprinters die ooit sneller dan 9,80 seconden hebben gelopen zijn er zeven betrapt: Gay, Yohan Blake, Powell, Ben Johnson, Justin Gatlin, Tim Montgomery en Steve Mullings.

4 Bewijzen deze gevallen dat controles efficiënter worden?

Tot op zekere hoogte. Er blijft altijd een zone waarbinnen verboden middelen worden gebruikt die niet zijn op te sporen. Maar de detectiemethoden worden wel steeds beter, dat blijkt.

5 Is de internationale atletiekfederatie iets te verwijten?

Op het oog weinig, omdat de IAAF bij controles de internationale standaard streng hanteert. Desondanks zou de bond maatregelen moeten nemen, want atletiek wordt steeds ernstiger vergiftigd met dopingschandalen. De moeder der sporten heeft, net als wielrennen, een groot probleem.

    • Henk Stouwdam