Poetin: signalen dat Snowden wil stoppen met politieke activiteit tegen VS

De Russische president Vladimir Poetin, hier op beeld van 12 juli Foto AFP/ Alexei Nikolsky

Volgens de Russische president Vladimir Poetin zijn er signalen dat de voortvluchtige klokkenluider Edward Snowden wil stoppen met “politieke activiteit” gericht op de Verenigde Staten. Dat schrijft persbureau Reuters.

Poetin, die eerder al had geweigerd Snowden te overhandigen aan de Amerikaanse autoriteiten, zei vandaag ook dat zijn situatie onopgelost blijft, nadat Washington verdere verplaatsingen van Snowden had geblokkeerd.

‘VS, Snowden zit hier vast door jullie’

Poetin beschuldigde de Verenigde Staten ervan dat ze ervoor hebben gezorgd dat Snowden vastzit in Rusland. Hij voegde daaraan toe, volgens AFP, dat hij het land zo snel mogelijk zal verlaten:

“Hij kwam in ons gebied zonder uitnodiging, onderweg naar andere landen. (…) Onze Amerikaanse collega’s hebben hem de facto in Rusland laten vastzitten nadat ze alle landen waar hij welkom was, hebben geïntimideerd.”

Snowden wil tijdelijk asiel in Rusland

Vorige week sprak Snowden voor het eerst tijdens een ontmoeting met mensenrechtenorganisaties op het vliegveld van Moskou. Daar zit hij inmiddels al weken vast. Hij zei dat hij van plan was tijdelijk asiel aan te vragen in Rusland, om vervolgens door te trekken naar een land in Latijns-Amerika. Alleen op die manier is zijn veiligheid gegarandeerd, zei hij. Venezuela, Bolivia en Nicaragua hebben al gezegd dat ze Snowden eventueel asiel willen bieden.

    • Frank Huiskamp