Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Groei Chinese economie voor vijfde kwartaal op rij onder 8 procent

Het zakendistrict van Beijing.
Het zakendistrict van Beijing. Foto Reuters / Jason Lee

Opnieuw is de groei van de Chinese economie afgenomen. In het tweede kwartaal van dit jaar groeide de economie in het land met 7,5 procent, tegen 7,7 procent in het eerste kwartaal. Het is het vijfde kwartaal op rij dat de groei onder de acht procent blijft.

Hoofdoorzaken van de afnemende groei zijn de dalende export naar de VS en Europa, dalende import, de opwaardering van de Chinese munt, oplopende arbeidskosten, overcapaciteit en handelspolitieke fricties. De Chinese regering voert ook een herstructureringsprogramma voor de economie en de financiële sector door die de groei vertraagt. Bedrijven in moeilijkheden worden niet meer automatisch gesteund.

‘Lagere groei geen probleem’

De autoriteiten in China lijken niet in paniek te raken van de tegenvallende groei en er zelfs genoegen mee te nemen, schreef onze correspondent vorige week in NRC Handelsblad.

“De nieuwe Chinese minister van Financiën, Lou Jiwei, heeft onlangs gezegd dat een beperkte groei van de Chinese economie van 6,5 tot 7 procent “geen groot probleem” zal opleveren. Ook heeft de regering geen plannen om de groei te stimuleren met maatregelen die de overheidsschulden vergroten, zei hij. Daarmee leek Lou af te wijken van de officiële lijn, die voorschrijft dat de groei in 2013 op 7,5 procent moet uitkomen.”

In meerderheid denken de experts van de Wereldbank, het IMF en de zakenbanken dat China in de komende zes maanden zal ontdekken dat de tijden voorbij zijn dat “de trein op hoge snelheid voortdenderde zonder dat de machinisten veel werk hadden”, aldus analist Andy Rothman van CLSA Sinology. Naar verwachting zal de export dan verder inzakken en de import dalen.