Oost-Congolezen vluchten massaal naar Oeganda

Vluchtelingen

Meer dan 55.000 vluchtelingen uit Congo zijn sinds afgelopen donderdag aangekomen in Oeganda, meldt het Rode Kruis. De stroom vluchtelingen volgt op aanvallen door Oegandese rebellen op Kamago. De Verenigde Democratische Troepen bezetten donderdag de stad in het oosten van het land; vrijdag nam het regeringsleger de stad weer in. Oost-Congo verkeert al twee decennia in een bijna permanente staat van oorlog. De illegale mijnbouw in het land is een belangrijke voedingsbodem voor het conflict. Gewapende troepen proberen burgers voor een hongerloon in de mijnen te werk te stellen. Het aantal vluchtelingen is in één dag fors gestegen. Het Rode Kruis zegt dat er dringend behoefte is aan hulp. Een groot deel van de vluchtelingen is ziek. AFP