Ook fraude-inval bij Ernst & Young

In het onderzoek naar de van fraude verdachte vastgoedgigant Hans van Veggel is het Openbaar Ministerie (OM) vorige week ook bij accountantskantoor Ernst & Young (EY) binnengevallen om dossiers in beslag te nemen. Een woordvoerder van EY bevestigt berichtgeving daarover vanochtend in de Telegraaf, maar spreekt van het „opvragen van dossiers”.

Hans van Veggel, bekend van zijn bedrijf Multi Vastgoed, wordt door het OM verdacht van belastingontduiking. Daardoor zou de schatkist 25 miljoen euro zijn misgelopen. Volgens het OM zou Van Veggel in 2006 de winst van vele tientallen miljoenen uit een vastgoeddeal buiten het zicht van de Belastingdienst hebben gehouden met behulp van een Stichting Particulier Fonds (SPF) op Curaçao.

Van Veggel heeft tot nog toe aangegeven dat hij bij het gebruik van de Curaçaoroute blind voer op het advies van EY. Volgens zijn woordvoerder werd er tot voor kort nog gewoon met de fiscus over de kwestie gesproken en stond vorige week opeens de politie op de stoep. Hij stelt dat de Curaçaoroute moet worden gezien in de geest van „belastingoptimalisatie”. Dat is legaal en daar maken de meeste ondernemers gebruik van.

De inval bij EY, dat Van Veggel van belastingadvies voorzag, is saillant. Het gebeurt niet dagelijks dat de politie op de stoep staat bij zo’n groot accountantskantoor. „Het is niet de eerste keer, maar het gebeurt niet iedere week of iedere maand”, zegt de EY-woordvoerder. „Maar het onderzoek is gericht op onze cliënt en niet op ons.”