Onderzoek naar dood Trayvon Martin gaat door

De Amerikaanse Minister van Justitie Eric Holder sprak voor het eerst sinds de vrijspraak van George Zimmerman Foto AP/ Pablo Martinez Monsivais

Ook al is buurtwachter George Zimmerman vrijgesproken van moord op de 17-jarige Trayvon Martin, het onderzoek naar de dood van de tiener gaat gewoon door. Dat zei de Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder vandaag. Hij kon echter nog niet zeggen of er alsnog een federaal proces komt.

Holder sprak tijdens een conventie van zwartestudentenvereniging Delta Sigma Theta voor het eerst sinds de vrijspraak van Zimmerman op zaterdag. Hij noemde de dood van de tiener “tragisch en onnodig” en het zou debat moeten aanwakkeren over hoe zulke incidenten in de toekomst voorkomen kunnen worden, meldt persbureau Reuters:

“Onafhankelijk van de wettelijke beslissingen die worden genomen, denk ik dat deze tragedie ervoor zorgt dat ons land een nieuwe kans krijgt om eerlijk te praten over de moeilijke en emotioneel beladen kwesties die deze zaak hebben opgeworpen.”

Mensenrechtenadvocaten lobbyen voor aanklacht hatecrime

Zimmerman werd dan wel vrijgesproken van moord volgens de wet in Florida, Amerikaanse aanklagers zouden kunnen beslissen om hem federaal aan te klagen voor een zogenoemde hatecrime. Er zijn inmiddels mensenrechtenadvocaten die bij aanklagers lobbyen om dit ook te doen. Zij moeten dan wel, volgens de hatecrimewet, kunnen bewijzen dat Zimmerman, zelf half-blank, half-Latino, de zwarte Martin neerschoot vanwege zijn etniciteit.

De dood en zeker de vrijspraak voor de dood van Trayvon Martin hebben tot grote verontwaardiging geleid in de Verenigde Staten. Mensen zijn al massaal de straat opgegaan. President Obama maande gisteren het land tot kalmte.

Zimmerman schoot Martin na woordenwisseling dood

De tiener liep vorig jaar februari ’s avonds op weg naar huis door een bewaakte buurt. George Zimmerman, vrijwilliger bij de buurtwacht, belde de politie omdat hij Martin “verdacht” vond lopen. Zimmerman mocht van de politie niet ingrijpen, maar stapte niettemin zijn auto uit. Na een woordenwisseling schoot hij Martin dood.

De 29-jarige Zimmerman stelde dat hij schoot uit zelfverdediging. Hij zou door de jongen zijn aangevallen. Volgens de openbare aanklagers zou de buurtwacht gefrustreerd zijn geraakt door het aantal inbraken in de wijk, die veelal gepleegd werden door zwarte jongens en nam hij daarom het recht in eigen hand.

    • Frank Huiskamp