'Morsi weigerde referendum'

Tegen de achtergrond van doorgaand protest van Moslimbroeders tegen de afzetting van president Morsi heeft legerchef generaal Abdel Fattah al-Sisi gisteren in een televisietoespraak geprobeerd zijn coup te wettigen. Sisi zei dat Morsi zijn mandaat had geschonden en de staatsinstituties had aangevallen.

Het was Sisi’s eerste publieke commentaar sinds het leger Morsi op 3 juli terzijde schoof. De coup volgde op een handtekeningenactie en massaal volksprotest tegen de president. Volgens de legerchef had het leger Morsi opgeroepen een referendum te houden over zijn presidentschap, maar had deze dat geweigerd.

Intussen stapelen de beschuldigingen tegen Morsi zich op. Hij wordt op een geheime plaats onder andere ondervraagd over zijn ontsnapping uit een gevangenis begin 2011 tijdens de opstand tegen president Mubarak. Volgens justitiële bronnen wordt onderzocht of hij daarbij hulp heeft gekregen van buitenlanders als de Libanese organisatie Hezbollah of het Palestijnse Hamas. Ook wordt onderzoek gedaan naar beschuldigingen van individuele burgers tegen Morsi van spionage, opruiing tot moord op demonstranten en economisch wanbeleid.

De nieuwe premier, de 76-jarige econoom Hazem al-Beblawy, benoemde gisteren een liberale econoom, Ahmed Galah, als minister van Financiën. Hij moet helpen de staat uit het financieel-economische ravijn te halen. Minister van Buitenlandse Zaken wordt Nabil Fahmy, die onder Mubarak jarenlang ambassadeur in de Verenigde Staten was. Zijn benoeming is een aanwijzing hoe belangrijk de nieuwe regering haar relatie met Washington vindt.

Een Amerikaanse afgezant, onderminister van Buitenlandse Zaken William Burns, is vandaag in Kairo. De Amerikaanse ambassadeur, Anne Patterson, is niet populair bij tegenstanders van Morsi die haar beschuldigen van steun voor de Moslimbroederschap. In Kairo hangen portretten van haar met de tekst ‘Ga naar huis, heks’ . (Reuters, AP, AFP)