Morsi-aanhangers op de vuist met oproerpolitie in Kairo

Een aanhanger van de afgezette president Mohammed Morsi gooit een bus traangas terug naar de oproerpolitie vlak bij de 6 Oktoberbrug Foto AFP/ Marwan Naamani

In de Egyptische hoofdstad Kairo zijn aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi vanavond slaags geraakt met de oproerpolitie. Het was de eerste gewelddadige confrontatie na een relatief rustige week sinds het bloedbad bij de Republikeinse Garde, waar 53 pro-Morsi-demonstranten en vier soldaten om het leven kwamen.

Dat meldt nieuwszender Al Jazeera, die momenteel live de ontwikkelingen in Kairo volgt. De aanhangers van Morsi, die protesteren tegen zijn afzetting en eisen dat hij weer terug aan de macht komt, probeerden de 6 oktoberbrug, die naar het Tahrirplein leidt, te blokkeren. De oproerpolitie heeft met traangas gegooid.

Twitter avatar JamalsNews Jamal Elshayyal جمال Security forces fire tear has on #ProDemocracy protesters in #Ramsis sq and 6October bridge #Cairo #Egypt #June30 #Tahrir #Morsi

Beeld van een ooggetuige:

Twitter avatar a7med_eltawil ahmed eltawil #Egypt:Since a few-Firing tear gas on Pro-#Morsi in Ramsis St,in #cairo.
#مصر #مرسي #egypt #رابعة #Now #MB #Tahrir http://t.co/Db0nYWIlWb

Naast een blokkade van de brug, een van de hoofdwegen van de stad, hadden de demonstranten de Ramsis-straat bezet. Ook dat is een grote weg die door het hart van de stad voert. Ze zetten metalen hekken neer en vormden menselijke barricades om zo de doorgang voor auto’s te versperren.

Viceminister Buitenlandse Zaken VS op bezoek

De protesten kwamen op de dag dat de viceminister van Buitenlandse Zaken William Burns een bezoek bracht aan interim-president Adly Mansour. Het was het eerste bezoek van een hooggeplaatste Amerikaanse autoriteit sinds de afzetting van Morsi op 3 juli. Burns sprak met alle interim-leiders in het land en het hoofd van het Egyptische leger. Hij zei dat het lot van Egypte in eigen handen ligt:

“Alleen Egyptenaren kunnen hun toekomst bepalen. Ik kom hier niet met Amerikaanse oplossingen, noch kom ik hier om iemand de les te lezen. Wij weten dat Egyptenaren hun eigen pad naar democratie moeten maken. We weten dat dit niet dat van ons weerspiegelt en proberen dat ook niet op te dringen aan Egypte.”

Het is in Egypte onrustig sinds de afzetting van Morsi door het leger twee weken geleden. Beide kanten zijn, vaak gewelddadig, de straat op gegaan uit protest dan wel steun. De 6 oktoberbrug was twee dagen na de afzetting ook al het toneel van onrust: toen gingen voor- en tegenstanders er met elkaar op de vuist.

    • Frank Huiskamp