Mollema houdt stand, maar hoe lang nog?

Tot gisteren had Bauke Mollema nooit de Mont Ventoux opgereden. Hij had het zwaar, maar de Groninger hield de schade vrij beperkt.

MONT VENTOUX - Bauke Mollema (L) en Laurens ten Dam vegen het zweet af bovenop Mont Ventoux. De kopman van Belkin passeerde als achtste de finish van de 15e touretappe.ANP BAS CZERWINSKI

Hij heeft het zwaar gehad, heeft Christopher Froome (Sky) moeten laten gaan en heeft ook veertig seconden achter Alberto Contador (Saxo) gereden. Belkin-renner Bauke Mollema lijkt op de Mont Ventoux zijn tweede plaats in het algemeen klassement van de Tour te verspelen.

Maar met dank aan het kopwerk van zijn ploeggenoot Laurens ten Dam, zelf vijfde in het klassement, weet de 26-jarige renner uit Zuidhorn terug te komen. Froome rijdt uiteindelijk 1.46 minuut bij hem weg, maar op Contador verloor hij slechts zes seconden. Vandaag, op de tweede rustdag, staat Mollema nog altijd tweede.

Een dag voor de etappe naar de 1.912 meter hoge berg zegt Mollema dat hij nog nooit de Ventoux heeft opgereden. Is hij er bevreesd voor? Nee, zegt hij. „Het is gewoon een berg.”

Toch is het niet voor niets dat de Mont Ventoux een mythische status heeft verworven in de Tour, en niet alleen vanwege het kale landschap aan de top. De klim vanaf het dorpje Bédoin in de Provence, van 21 kilometer lang, is één van de zwaarste in Europa.

Mollema heeft op de top van de kale berg een paar minuten nodig voordat hij de pers te woord kan staan. Hij hoest en proest tijdens het beantwoorden van de vragen. „Ik moest van ver komen, maar als je eenmaal goed in het klassement staat, dan kun je denk ik meer pijn lijden dan anders.”

Naast hem staat ‘meesterknecht’ Ten Dam tegen zijn fiets geleund, gadegeslagen door zijn ouders. Hij kijkt alsof hij net een ontspannen trainingsritje achter de rug heeft. Ja, hij had goede benen. Niet voor niets heeft hij minutenlang op kop kunnen rijden in het groepje met Mollema, gestaag het gaatje dichtend naar Contador.

Ten Dam bevestigt dat hij eigenlijk beter is geweest dan Mollema op de klim. Heeft hij niet beter voor zijn eigen kansen kunnen gaan? Naar eigen zeggen heeft de wind hem parten gespeeld. In de laatste kilometers naar de top hebben de renners de wind vol op kop, waardoor hij niet heeft weten weg te komen.

Natuurlijk speelt ook mee dat Ten Dam moet werken voor Mollema, de best geklasseerde van de twee. Toch zit er in het klassement maar veertig seconden tussen de twee Nederlanders. Met nog vier bergritten en een bergachtige tijdrit op komst lijkt het moment nabij dat Ten Dam – de betere klimmer van de twee – een keer mag rijden voor zijn eigen kansen.

Voorlopig blijft Mollema de voornaamste uitdager van Christopher Froome, al lijkt de Keniaanse Brit na gisteren buiten bereik gekomen van zijn rivalen. Hij heeft ruim vier minuten voorsprong op de nummer twee. Tot nu toe is Mollema in de twee aankomsten bergop een keer vierde en een keer achtste geworden. Hij rijdt dus met de besten mee omhoog.

Toch zal het erg lastig worden om zijn tweede plaats te behouden. Tweevoudig Tourwinnaar Contador staat elf seconden achter hem in het klassement, en diens Tsjechische ploeggenoot Roman Kreuziger veertien seconden. Mollema is bijna gelijkwaardig aan zijn twee voornaamste tegenstrevers, maar met één goede dag, of één kleine inzinking van Mollema, kunnen de twee Saxo-renners hem verwijzen naar de vierde plaats. Voorafgaand aan de Tour zou dat een uitmuntende prestatie zijn geweest. Maar wie eenmaal tweede heeft gestaan, wil minimaal het podium halen in Parijs.

De Nederlandse fans op de Ventoux zijn allang blij dat hun land weer een beetje meetelt in het wielrennen. „Dit hebben we nog nooit meegemaakt”, zegt de 21-jarige Ewoud Olthof uit Grave. Samen met twee vrienden staat hij op zo’n achthonderd meter van de finish op de top van de Ventoux. „Het is in Nederland één gekkenhuis, iedereen van onze leeftijd is er vol van. Ook mensen die wij kennen die helemaal niet van wielrennen houden, volgen het nu allemaal. We kennen wel de verhalen van Breukink, maar toen waren wij nog klein. Ik geloof niet dat ze gaan winnen, maar als Mollema topdrie rijdt, is dat fantastisch.”

Bij Belkin willen ze liever niet te veel vooruitkijken naar de eindklasseringen van Mollema en Ten Dam. Algemeen manager Richard Plugge, die de renners opvangt na de finish, zegt dat de ploeg vasthoudt aan zijn oorspronkelijke doelstelling van een toptienpositie voor Mollema. „We moeten bij de dag blijven leven. Iedereen heeft gezien dat Froome een lastige klus wordt. Maar we moeten ook blijven kijken naar wie er onder ons staan in het klassement.”

Plugge wijst op Contador, die „steeds beter” wordt, en op de concurrentie van Kreuziger, Joaquim Rodríguez (Katusha), Nairo Quintana (Movistar). „Maar Mollema en Ten Dam laten gewoon zien dat ze slim rijden. En we koesteren onze tweede plaats.”

    • Derk Walters