Merkel: betere bescherming online data in Europa en VN

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil dat Amerikaanse webbedrijven overal in Europa aan dezelfde – strenge – privacynormen moeten voldoen. Ook de Verenigde Naties zouden een resolutie moeten aannemen om de integriteit van online data te beschermen.

In een interview met tv-zender ARD liep Merkel zondag alvast vooruit op onderhandelingen over Europese privacyregels. De Duitsers nemen daarin een zeer strikt standpunt in, belooft de bondskanselier. De uitgelekte PRISM-documenten hebben veel onrust gezaaid in Duitsland, waar de online privacy zeer gevoelig ligt – zelfs voor Europese normen.

De afluisterpraktijken stroken niet met de manier waarop Duitsland met zijn burgers om wil gaan, aldus Merkel. „We helpen met de verdediging tegen terrorisme, maar het doel heiligt niet alle middelen. Niet alles wat technisch haalbaar is, moet ook toegepast worden.”

Hoewel de VS verzekeren dat er geen Duitse bedrijven bespioneerd zijn in het kader van PRISM, moeten Amerikaanse webdiensten zich op Duits grondgebied aan Duitse regels houden. Dat betekent dat bedrijven vertellen aan wie ze data doorspelen.

Merkel wil weten wat er gebeurt met data die Duitsland of Europa verlaat. Daarvoor is betere controle nodig op Apple, Google, Microsoft en Facebook, die nu volgens de PRISM-documenten op grote schaal gegevens delen met Amerikaanse opsporingsdiensten.

Volgens de bondskanselier zou bijvoorbeeld Facebook, met zijn hoofdkwartier in Ierland, niet onder (minder strenge) Ierse regels moeten vallen maar onder een centrale Europese regelgeving.

Merkel ziet het overwicht van Amerikaanse webdiensten ook als een tekortkoming van het Europese bedrijfsleven, dat blijkbaar niet in staat is om „een Europese Facebook” te ontwikkelen.