Levenslang voor spiritueel leider islamitische partij Bangladesh

Foto van Ghulam Azam van 11 februari vorig jaar, geëscorteerd door beveiligingspersoneel van het gerechtshof in Dhaka. Foto AFP / Munir uz Zaman

De spiritueel leider van de grootste islamitische partij in Bangladesh is veroordeeld tot negentig jaar gevangenisstraf, vanwege het plegen van misdaden tegen de menselijkheid tijdens de Bengaalse Onafhankelijkheidsoorlog in 1971. Dat meldt persbureau AFP.

De 91-jarige Ghulam Azam is veroordeeld voor moord en martelingen. Volgens het gerechtshof in Dhaka heeft hij gewelddadige milities opgezet die duizenden mensen hebben vermoord en verkracht. Daarmee is hij gedeeltelijk verantwoordelijk voor de dood van - volgens de regering - drie miljoen mensen.

Er waren meer dan zestig aanklachten tegen hem wegens misdaden tegen de menselijkheid. Azam heeft alle aanklachten ontkend. Volgens hem en zijn aanhangers zijn ze politiek gemotiveerd. De aanklagers pleitten voor de doodstraf.

Confrontatie tussen politie en demonstranten

Het proces tegen Azam ging gepaard met gewelddadige protesten. Zijn partij, Jamaat-e-Islami, riep aanhangers op de straat op te gaan. De politie vuurde rubberen kogels af in Dhaka en verschillende andere steden om de demonstranten uit elkaar te drijven. Ook voorgaande rechtszaken tegen islamitische leiders in Bangladesh gingen gepaard met geweld. Sinds januari vielen er volgens de BBC honderd doden door politiek geweld, aangewakkerd door rechtszaken in het gerechtshof in Dhaka, dat volgens mensenrechtengroeperingen niet aan de internationale standaard voldoet.

Volgens aanhangers van Azam is er geen bewijs tegen hem:

Azam leidde de Jamaat-e-Islami-partij van 1968 tot 2000 maar wordt door velen nog steeds gezien als spiritueel leider. Hij was een sterk tegenstander van de onafhankelijkheid van Pakistan, omdat dit volgens hem de moslimgemeenschap zou verdelen. Hoeveel mensen er precies zijn omgekomen tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog is niet bekend. Officiële cijfers gaan uit van drie miljoen doden, terwijl onafhankelijke onderzoekers spreken van 500 duizend doden.

    • Mirjam Remie