Leren van tv: twintig vertellers bij de NTR

Vroeger was alles beter. Bioloog Midas Dekkers vertelt in de eerste aflevering van NTR Academie waarom. „Vroeger had je geen milieu, maar natuur en dus ook geen milieuprobleem.” Dekkers opent een serie van twintig lezingen, vanaf vandaag vier weken lang elke werkdag te zien op Nederland 2.

In NTR Academie vertellen Nederlands(talig)e wetenschappers, schrijvers en anderen over eigentijdse onderwerpen die hen na aan het hart liggen. Na Dekkers volgen onder meer advocate Inez Weski, schrijfster Nelleke Noordervliet, filosoof Henk Oosterloog, taalkundige Wim Daniëls, theoloog Anne van der Meiden en Lucia de Berk.

Volgens Ben Groenendijk, hoofdredacteur Jeugd, Educatie en Geschiedenis bij de NTR, passen de lezingen bij de educatieve taak van de publieke omroep. „Tv is een zeer machtig medium en wij denken met deze lezingen mensen te kunnen verrijken en bagage mee te geven die in het dagelijks leven van pas kan komen. Bovendien merken wij dat er onder tv-kijkers behoefte is aan serieuze kennis. Daarom zoeken wij naar nieuwe formats.” Volgens Groenendijk gaat een vergelijking met De wereld leert door van de VARA niet op: „In DWLD worden wetenschappers 15 minuten geïnterviewd. Voor dit programma zochten we naar echte vertellers met een goed verhaal. Zij vertellen hun verhaal op verschillende locaties.” Dekkers geeft zijn lezing in een weiland en in een zaal met lachgraag publiek. Of het format een succes wordt, moet blijken. Een vooruitgang zal Dekkers het in ieder geval niet vinden. Een achteruitgang ook niet. Zijn conclusie: „Het enige wat bestaat is gang”.

NTR Academie (20 afl.)Ned. 2, 19.20-19.50 uur.