Lega Nord: minister 'aap'

„Onacceptabel”. „Dit gaat alle perken te buiten”. De Italiaanse premier Enrico Letta reageerde gisteren hard op de laatste racistische ontsporing van de rechts-populistische Lega Nord, die vorige week in Milaan nog de PVV-voorman Geert Wilders ontving, op een bijeenkomst met partijleider Roberto Maroni.

Lega Nord-politicus Roberto Calderoni, vice-voorzitter van de Italiaanse senaat, had zaterdag de zwarte minister Cécile Kyenge vergeleken met een aap. „Als ik foto’s zie van Kyenge, dan kan ik er niks aan doen dat ik gelijkenissen zie met een orang-oetan, hoewel ik natuurlijk niet zeg dat ze er een is”, aldus Calderoni tijdens een partijbijeenkomst in het stadje Treviglio, in de noordelijke regio Lombardije.

Kyenge, verantwoordelijk voor integratie, is de eerste zwarte minister in de geschiedenis van Italië. De in Congo geboren oogarts kreeg al eerder te maken met aanvallen uit de gelederen van de Lega. Al direct na haar aantreden had europarlementariër Mario Borghezio gezegd dat er nu een „bonga-bonga kabinet” zit. Een lokale afgevaardigde suggereerde in juni dat Kyenge verkracht moet worden, na berichten over een poging tot verkrachting door een Afrikaanse migrant. (AP, Reuters)