Kortkolom cultuur

Parade-man Pieter Erkelens overleden

amsterdam. Pieter Erkelens (65), zakelijk directeur van theaterfestival De Parade, is vrijdag onverwacht overleden. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt. Erkelens was een van de grondleggers van het rondreizende festival en sinds 1990 werkzaam als zakelijk leider. Van 1994 tot 2002 was Erkelens directeur van theater De Meervaart in Amsterdam. Daarna leidde hij ruim tien jaar theater De Flint in Amersfoort. Daar was Erkelens ook organisator van de festiviteiten rond ‘Amersfoort 750’ en van een kunstenaarsinitiatief ter ondersteuning van Armando, nadat het Armando Museum was afgebrand. Tijdens zijn afscheid als directeur van De Flint werd Erkelens benoemd als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. (NRC)

Canadese schrijver Soucy (54) overleden

Amsterdam. De Canadese schrijver Gaétan Soucy is vorige week dinsdag op 54-jarige leeftijd overleden aan een hartaanval, meldt zijn Nederlandse uitgeverij Querido. Soucy, die in het Frans schreef, verwierf met name bekendheid met zijn derde roman Het meisje dat te veel van lucifers hield (1998). Het werd geprezen als een indrukwekkend, barok, nietsontziend familieverhaal, waarover Arnon Grunberg opmerkte dat het „zich aan de wetten van de domesticatie onttrekt”. De laatste roman van Soucy, Music-Hall!, verscheen in 2002, hij doceerde de laatste jaren filosofie. (NRC)

Ferrari Lennon levert 360.000 pond op

londen. Een blauwe Ferrari 330 GT die ooit van John Lennon was, heeft bij veilinghuis Bonhams 360.000 pond (416.000 euro) opgebracht. Het was in 1965 de eerste auto van Lennon. De waarde was vooraf geschat op maximaal 220.000 pond. De nieuwe eigenaar is niet bekend. (Novum)

Plácido Domingo weg uit het ziekenhuis

madrid. Plácido Domingo heeft het ziekenhuis verlaten. „Ik ga naar huis”, twitterde de 72-jarige operaster, die maandag in Madrid werd opgenomen met longembolie. Hij hoopt begin augustus tijdens de Salzburger Festspiele weer op het podium te staan in Verdi’s Giovanna d’Arco. (AP)