Kortkolom buitenland

Bij nieuwe aanslagen in Irak 38 doden

bagdad. Bij een serie aanslagen in overwegend shi’itische steden zijn gisteren in Irak zeker 38 mensen om het leven gekomen. Bijna elke dag vallen er tientallen doden door geweld. Vrijdag werden er in de noordelijke stad Kirkuk 39 mensen gedood bij een bomaanslag. Aanslagen hadden gisteren onder andere plaats in Basra en Kerbala in het zuiden en Kut in het midden van het land. Sunnitische extremisten, met name aanhangers van Al-Qaeda-in-Irak, zouden verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de aanslagen. Maar toenemend zouden shi’itische milities wraak nemen met aanslagen op sunnitische doelen. (AP)

7 doden bij aanval op vredesmacht Darfur

khartoum. In de West-Soedanese regio Darfur zijn zaterdag zeven Tanzaniaanse vredesmilitairen door onbekende aanvallers gedood. Het was de zwaarste aanval op de vredesmacht van Afrikaanse Unie en Verenigde Naties in Darfur, UNAMID, sinds zij in 2008 werd opgericht. UNAMID moet burgers beschermen maar ziet ook toe op politieke verzoening en handhaving van de mensenrechten. In Darfur is sinds 2003 een conflict gaande tussen rebellen en de regering, en tussen stammen onderling, dat naar schatting 300.000 mensen het leven heeft gekost. (AFP, AP)

Nieuwe aanval Israël op Syrië gemeld

jeruzalem. Volgens Amerikaanse bronnen heeft Israël begin deze maand een luchtaanval uitgevoerd op door Rusland geleverde anti-schipraketten die waren gestationeerd bij de Syrische havenstad Latakia. De Israëlische premier Netanyahu weigerde gisteren de aanval te bevestigen of te ontkennen, maar zei niet te zullen toestaan dat „gevaarlijke wapens” in handen komen van Syriës Libanese bondgenoot Hezbollah. Israël heeft volgens betrouwbare berichten drie keer eerder luchtaanvallen uitgevoerd op wapens in Syrië. (AP)

Oppositie in Bhutan wint verkiezingen

Gauhati. De parlementsverkiezingen in de kleine Himalayastaat Bhutan zijn dit weekeinde gewonnen door de oppositie. De Democratische Volkspartij versloeg de regerende Druk Phuensum Tshogpa, die nauwe banden met de koning van Bhutan onderhoudt. De Volkspartij won 32 van de 47 zetels. Het was de tweede keer dat het 800.000 inwoners tellende koninkrijk parlementsverkiezingen hield. De PDP verweet de regering spanningen in de relatie met India, vanouds Bhutans belangrijkste bondgenoot. (AP)

Zeventien doden bij bokswedstrijd Papua

Jakarta. Bij een uit de hand gelopen bokswedstrijd in de Indonesische provincie Papua zijn gisteren 17 mensen om het leven gekomen en 39 gewond geraakt. Na een omstreden scheidsrechterlijke beslissing brak er in het stadion van de plaats Nabire een vechtpartij uit tussen aanhangers van beide boksers. Daarop probeerden veel van de 1500 toeschouwers te vluchten. In het gedrang dat ontstond bij de twee functionerende uitgangen vielen veel slachtoffers. (AP)