Kortkolom binnenland

‘Van Rey ook verdacht van witwassen’

Amsterdam. De Roermondse oud-wethouder Jos van Rey (VVD) wordt behalve van corruptie ook verdacht van witwassen. Dat zou blijken uit een beschikking van de rechtbank in Rotterdam in een zaak die de zoon van Van Rey heeft aangespannen, zo berichtte de regionale krant De Limburger zaterdag. Het Openbaar Ministerie wil de verdenking van witwassen bevestigen noch ontkennen. Van Rey trad in oktober af als senator en als wethouder van Roermond omdat hij wordt verdacht van ambtelijke corruptie en schending van zijn geheimhoudingsplicht. Van Rey zou zich hebben laten omkopen door zijn vriend Piet van Pol, die als ontwikkelaar veel grote projecten in Roermond realiseerde. (Novum)

Trajectcontrole A2 A’dam-Utrecht gereed

Amsterdam. Met enkele maanden vertraging is vandaag ook de trajectcontrole op de A2 van Maarssen naar Holendrecht in werking getreden. Automobilisten die over dit traject harder dan 100 kilometer per uur rijden, kunnen een boete verwachten. De trajectcontrole op de vijfbaansweg van Amsterdam naar Utrecht is al sinds juli vorig in bedrijf. In deze richting werden tussen juli en september vorig jaar ruim 190.000 hardrijders beboet. De overtredingen waren goed voor 13,5 miljoen euro aan boetes. Later besloot minster Schultz van Haegen (Infrastructuur, VVD) de maximumsnelheid tussen Maarssen en Vinkeveen tussen 19.00 en 06.00 uur te verhogen van 100 naar 130 kilometer per uur. (NRC)

RET: te veel storingen bij Randstadrail

Rotterdam. Er moet zo snel mogelijk iets gebeuren aan de vele wisselstoringen in de metroverbinding Randstadrail tussen Den Haag en Rotterdam. Dat stelt het Rotterdamse vervoerbedrijf RET in een brandbrief aan de Haagse collega’s van HTM, meldt het AD vandaag. Alleen al de laatste drie maanden zijn er volgens de RET 27 storingen geweest. HTM en RET zijn beide verantwoordelijk voor de metro, maar de storingen zouden zich vooral voordoen aan de Haagse kant. (Novum)

Marineschip op weg voor jacht op piraten

Amsterdam. Het transportschip Zr. Ms. Johan de Witt is gisteren vanuit Den Helder vertrokken om de komende vier maanden piraterij bij de Hoorn van Afrika te bestrijden. Het marineschip doet als stafschip mee aan de EU-missie Atalanta, liet Defensie weten. In deze missie worden schepen die varen voor het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties geëscorteerd. Nederland levert sinds 2009 een bijdrage aan piraterijbestrijding voor de kust van Somalië, zowel in EU- als in NAVO-verband. (Novum)

Twents partycentrum door brand verwoest

Saasveld. Een grote brand heeft vannacht een partycentrum in het Twentse dorp Saasveld verwoest. Er zijn geen slachtoffers gevallen, meldde de brandweer, die nog kon voorkomen dat een belendend pand afbrandde. Het partycentrum, dat bestond uit een restaurant en verschillende zalen, is volledig verwoest. (Novum)