kort

Gefopt

Harry Potter-auteur bekent pseudoniem

Thrillerschrijver Robert Galbraith is vader van twee zoons, werkte jaren bij de marechaussee en baseerde zijn debuut The Cuckoo’s Calling op zijn eigen ervaringen. Maar niet heus. Gisteren ontmaskerde de Sunday Times Robert Galbraith als een pseudoniem van Harry Potter-schrijfster J.K. Rowling. Het boek, over privédetective Cormoran Strike die de dood van een topmodel onderzoekt, verscheen al in april.

Ze had het liever nog wat langer geheim gehouden, reageerde Rowling tegenover de krant. „Het was een bevrijdende ervaring om Robert Galbraith te zijn. Het was fantastisch om een boek te publiceren zonder de hype en verwachtingen, en het was puur genieten om onder een andere naam reacties te krijgen.”

De hype is er nu alsnog: van de thriller waren tot dit weekend ongeveer 1500 exemplaren verkocht, maar na de onthulling op zondagochtend schoot het naar de hoogste positie van Amazons bestsellerlijst.

De krant werd op het spoor van Rowlings geheime pseudoniem gezet door de zeer lovende recensies van The Cuckoo’s Calling. „Aan niets merk je dat dit Galbraiths eerste boek is”, schreef de Daily Mail, die het een „verbluffend rijp” debuut noemde. Thrillerschrijver Val McDermid prees de „schrijfstijl die me eraan herinnert waarom ik zo van dit genre houd”.

Er werden twee taalkundigen ingeschakeld die de thriller lieten uitpluizen door een computerprogramma voor tekstanalyse en vergelijken met andere boeken. „Het was opvallend dat The Cuckoo’s Calling meer gemeen had met A Casual Vacancy [Rowlings eerste boek voor volwassenen] en zelfs Harry Potter and the Deathly Hallows [het laatste Harry Potter-deel] dan met andere boeken”, aldus taalkundige Peter Millican in de Times, die overeenkomsten in schrijfstijl en zinsbouw vond.

Rowling heeft voorheen in interviews gezegd dat ze een grote voorliefde had voor het thrillergenre. Toch was haar eerste boek na Harry Potter, het vorig jaar verschenen A Casual Vacancy, een roman voor volwassenen. Ondanks de onthulling is Rowling van plan te blijven publiceren onder het pseudoniem: het tweede boek over Cormoran Strike is al geschreven en zal volgend jaar verschijnen.

    • Thomas de Veen