kort

Tour de France

Ritzege voor Froome, Mollema achtste

Christopher Froome (Sky) heeft gisteren de etappe naar de Mont Ventoux gewonnen. Het was zijn tweede ritzege in deze Tour, na de overwinning vorige week in de rit naar Ax 3 Domaines.

De Britse Keniaan reed in de slotfase van de klim een halve minuut weg bij de Colombiaan Nairo Quintana (Movistar), die tweede werd. Bauke Mollema werd achtste, op 1 minuut en 46 seconden achterstand, op 7 seconden gevolgd door zijn land- en ploeggenoot Laurens ten Dam.

In het begin van de ruim 240 kilometer lange etappe ontsnapte een vluchtgroep uit het peloton, met daarin onder andere de Nederlander Wout Poels. De vluchters hadden aan de voet van de Mont Ventoux nog een paar minuten voorsprong, maar werden al snel ingelopen door het peloton, onder aanvoering van de Sky-ploeg van geletruidrager Christopher Froome.

Dankzij werk van zijn ploeggenoot Richie Porte moesten veel andere favorieten al vroeg lossen. Uiteindelijk bleven alleen Froome en Contador over in achtervolging op de Colombiaan Quintana, die aan het begin van de klim was gedemarreerd. Froome kon uiteindelijk wegrijden bij Contador, die nog bijna twee minuten moest toegeven op Froome en de Nederlanders Mollema en Ten Dam net voor kon blijven.

Vandaag wordt er niet gefietst in de Tour. Er is een rustdag in Vaucluse. Morgen gaat de Tour verder met een etappe naar Gap, waar geen grote verschillen in het algemeen klassement worden verwacht. Woensdag staat de tweede individuele tijdrit op het programma. Donderdag fietsen de renners naar Alpe d’Huez. NRC