Grote kans dat Schneider het Britse Invensys koopt

Schneider Electric maakt een goede kans om Invensys over te nemen. De Franse producent van elektrische apparatuur heeft op 11 juli een voorlopig bod van 3,3 miljard pond uitgebracht op de Britse technologiefirma. Daardoor is de hoop op een biedingsstrijd aangewakkerd; reuzen uit deze sector, zoals ABB, Emerson en General Electric (GE), zullen zeker een kijkje willen nemen. Maar Invensys staat al maanden te koop en Schneider biedt een goede prijs.

Er doen al een tijdje geruchten de ronde over een overname van Invensys, wiens technologie ervoor zorgt dat elektriciteitscentrales, olieraffinaderijen en chemische fabrieken blijven draaien. Veel gegadigden zijn echter teruggeschrokken voor de grote pensioenverplichtingen, totdat Siemens in november de spoorwegtak van het concern overnam. Het Duitse conglomeraat legde genoeg geld op tafel om Invensys in staat te stellen zijn pensioenprobleem op te lossen en de nodige contanten aan zijn aandeelhouders uit te keren. Zodra de inkt van deze overeenkomst droog was, leken de onafhankelijke dagen van Invensys geteld. Nu heeft Schneider de ban gebroken, met een bod van 505 pence per aandeel. Dat is een magere premie van 15 procent op de slotkoers van vorige week donderdag.

De koers van Invensys schoot vrijdag onmiddellijk omhoog, omdat beleggers hoopten op een biedingsoorlog. De sectorreuzen GE en Emerson, die vorig jaar overnamegesprekken met Invensys hebben gevoerd, willen hun opties wellicht herzien, evenals ABB en Honeywell, die zelfs nog meer overlappende activiteiten met Invensys hebben dan Schneider. Ieder van deze rivalen kan de overhand krijgen als ze meer synergievoordelen kunnen verwezenlijken dan Schneider – of meer contanten op tafel kunnen leggen. Het bod van Schneider bestaat voor 37 procent uit aandelen.

Maar dat zou wel eens het hoogst haalbare kunnen zijn. Potentiële gegadigden kunnen om strategische redenen afhaken. De nieuwe baas van ABB is bijvoorbeeld druk bezig de aanwinsten van zijn voorganger in het bedrijf in te passen. En de prijs kan ook een te hoge drempel blijken. De schijnbare premie van 15 procent is van beperkte betekenis. De beurskoers is de afgelopen maanden bijna verdubbeld; er is al enige overnamespeculatie in verdisconteerd. Volgens Citi biedt Schneider 18 maal de verwachte winst van Invensys – veel meer dan het gemiddelde van 13 maal de verwachte winst waarvoor Britse technologiebedrijven de afgelopen tien jaar van eigenaar zijn gewisseld.

Het is veelbetekenend dat het bestuur van Invensys heeft aangegeven ‘ja’ te zeggen tegen een definitief bod op dit niveau. Schneiders deadline is 8 augustus. Dat kan een eventueel tegenbod uiteraard niet verhinderen. Maar president-commissaris Nigel Rudd, een door de wol geverfde dealmaker die Alliance Boots en Pilkington heeft verkocht, moet weten wanneer zich een buitenkansje voordoet.

Breakingviews is een dagelijks commentaar vanuit de City in Londen. Vertaling door Menno Grootveld.

    • Quentin Webb