Geïrriteerde Froome verlaat persconferentie na vragen over doping

Froome gisteren vlak voor zijn finish op de Mont Ventoux. Foto AFP / Pascal Guyot

Chris Froome maakte gisteren indruk door met veel machtsvertoon de Tour-etappe die eindigde op de Mont Ventoux te winnen. Vanwege dat machtsvertoon kreeg hij vanochtend tijdens een persconferentie veel kritische vragen over doping. Tot grote irritatie van de geletruidrager.

Froome was “zwaar geïrriteerd” over de vragen over doping van met name Britse wielerjournalisten, aldus onze wielerverslaggever Rob Schoof vanuit Orange, waar het peloton vandaag een rustdag heeft. De leider in het algemeen klassement zei:

“Het is vrij triest dat wij hier zitten, de dag na de grootste zege in mijn leven, een historische overwinning, en praten over doping. Mijn ploeggenoten en ik hebben op vulkanen geslapen om ons hier op voor te bereiden, we zijn maanden van huis geweest, we hebben ons het schompes gewerkt om hier te komen. En hier zit ik dan, en ik word er feitelijk van beschuldigd dat ik een oplichter en leugenaar ben. That is not cool.”

De verdachtmakingen aan het adres van Froome komen voort uit het tempo waarmee de geletruidrager tijdens deze Tour de bergen oprijdt. Froome noteerde op de Ventoux gisteren, gemeten vanaf de bocht van Saint-Estève na zes kilometer klimmen, een tijd van 48 minuten en 35 seconden. Dat is amper twee seconden trager dan Lance Armstrong in 2002, die met 48 minuten en 33 seconden de snelste beklimming van de Ventoux van deze eeuw op zijn naam heeft staan. De laatste zes kilometer van de klim reed Froome gisteren sneller dan Armstrong.

Bekijk hier een samenvatting van de etappe naar de Ventoux:

‘Lance speelde vals, ik niet’

Over de vergelijking met Armstrong zei Froome vanochtend: “Lance speelde vals, ik niet. Punt uit.”

Armstrong maakte gisteren tijdens de klim nog een grap op Twitter: hij riep Froome op de etappeoverwinning niet aan de Colombiaan Nairo Quintana te gunnen, die Froome nog lang kon bijhouden. Armstrong deed dat zelf in 2000 wel. Hij liet Marco Pantani de etappe winnen en kreeg daar naar eigen zeggen later spijt van.

Twitter avatar lancearmstrong Lance Armstrong Hey @chrisfroome - no gifts on the Ventoux.

Grootse inspanning nodig voor grootse prestatie

Froome kreeg op de persconferentie - tussen de vele vragen over doping door - nog wel even de gelegenheid om iets te zeggen over de grootsheid van z’n prestatie:

“Er ging op het laatst van alles door mijn hoofd. Ik dacht aan de vorige kampioenen op deze historische klim. Weet je, wat de Champs-Élysées voor sprinters is, is de Ventoux voor klassementsrenners.”

Hoewel Froome gisteren tijdens de klim indruk maakte met zijn felle demarrages, was het bepaald niet zo dat de Brit niet veel had moeten geven om de Ventoux te bedwingen. Hij moest na zijn overwinning ruim vijf minuten aan het zuurstof om bij te komen.

Twitter avatar chrisfroome Chris Froome Today is a day I will treasure for the rest of my life. Thank you so much for the support & encouragement #overwhelmed

Bekijk hier Froome’s reactie op zijn overwinning:

    • Pim van den Dool