Gaétan Soucy overleden

Gaétan Soucy/ Foto Querido

De Frans-Canadese schrijver Gaétan Soucy is recentelijk op vierenvijftigjarige leeftijd in Montréal overleden. Dat meldt zijn Nederlandse uitgeverij Querido in een persbericht. NRC Handelsblad betitelde Soucy in 2004 als een ‘groot literair talent’. De auteur laat een klein oeuvre na.

Vanuit New York liet Arnon Grunberg in 2004 weten van Soucy’s populaire roman Het meisje dat te veel van lucifers hield, een roman over een familietragedie in Québec, genoten te hebben omdat hij het niet direct begreep. In een interview met NRC Boeken-medewerker Margot Dijkgraaf uit dat jaar zei Soucy, naast schrijver ook filosofiedocent, boeken te schrijven “die erom smeken geschreven te worden”.

,,Het verhaal dringt zich aan mij op. Kindertijd, het ongeluk van de mens – het zijn thema’s die ik niet uitkies, maar waarvan ik ook zelf steeds constateer dat ze in mijn werk zitten.”

Hoofpersonen van zijn romans waren vaak gekwelde, mishandelde kinderen. Een noodzakelijk kwaad, zei Soucy in 2004:

,,Weet u, ik heb grote moeite met `het zijn’. De meeste mensen vinden het moeilijk dit of dat te doen, maar `er zijn’ levert ze geen problemen op. Dat vind ik juist erg moeilijk. Vooral het lijden vind ik onverdraaglijk. Er is niets schandaliger dan een vernietigde, gepijnigde jeugd. Daarom worden mijn romans misschien door kinderen bevolkt.”

Soucy overleed op 9 juli. Andere titels van Soucy zijn De onbevlekte ontvangenis en Music-Hall! Voor zijn gehele werk en speciaal voor deze laatste titel ontving Soucy de Grand Prix de littérature française hors de France.

 

 

    • Roderick Nieuwenhuis