festival

NOVUM47:NORTH SEA JAZZ 2013 LARRY GRAHAM:ROTTERDAM;12JUL2013-Larry Graham op het North Sea Jazz Festival 2013 Rotterdam Novum/pdj/str.Peter de Jong Novum PETER DE JONG

North Sea Jazz

Trompet in de hoofdrol op North Sea Jazz

Hard, fluweel, fel, snerpend, maar bovenal: opvallend goed. Met name trompettisten als Ibrahim Maalouf, Mathias Eick en Terence Blanchard wisten te overtuigen tijdens North Sea Jazz Festival, afgelopen weekend in Rotterdam. De new urban jazzgroep Next Collective en E.S.T. Symphony gaven optredens die NRC’s Amanda Kuyper als hoogtepunten noemt.

De 38ste editie van het uitverkochte festival dat een mix biedt van jazz, pop, soul en r&b trok afgelopen weekend 75.000 bezoekers in drie dagen naar Rotterdam. Vier muziekjournalisten van NRC deden verslag op een live blog, terug te lezen via nrc.nl/northseajazz.

Grote verrassing was het optreden van superster Prince vrijdagavond. Hij speelde een nummer samen met funkbassist Larry Graham. Pas tegen het einde van diens optreden verscheen hij met enorme afro en zonnebril, als gitarist op de achtergrond. Het publiek aarzelde eerst, maar herkende hem uiteindelijk. Daarna gonsde het van de geruchten over waar Prince verder zou opduiken.

Er waren veel namen uit de pop- en soulwereld: de herboren Bobby Womack, een bezielde Bettye Lavette, gitaarlegende Santana en Sting. Zaterdag trad John Legend op met hiphopcollectief The Roots, die speelden met de energie van jonge honden, volgens redacteur Ron Rijghard. Toch waren het vooral de nieuwe namen die imponeerden, zegt muziekjournalist Saul van Stapele. Zoals future soul band Hiatus Kaiyote – gebroken ritmes, abrupte wendingen. Redacteur Ron Rijghard gaf ze een tien uit tien. Zangeres Nai Palm deed Van Stapele denken aan Erykah Badu.

Zaterdag maakten Jon Batiste, Cody ChesnuTT en TBC Brass Bandop Van Stapele de meeste indruk. „Bij Batiste en de Brass Band spatte het plezier ervan af, alsof je op een feest in New Orleans was.”

Ander hoogtepunt noemt muziekjournalist Leendert van der Valk Gary Clark Jr. „Ik wist al dat hij als gitaarspeler goed was, maar nu kwam zijn stem ook goed uit de verf.” Gregory Porter zong een zijdezacht duet met Gretchen Parlato en het Metropole Orkest. Kuyper vond hem vooral solo zo sterk „dat iedereen daarna in zijn schaduw kwam te staan”. Soulzanger Jose James droeg zijn show op aan de ouders van de in februari neergeschoten Afro-Amerikaanse tiener Trayvon Martin. NRC