FEMEN inspireerde nieuwe Franse postzegel. Dat vindt niet iedereen leuk

Een nieuwe postzegel met daarop het gezicht van Marianne, symbool van de Franse revolutie, heeft voor nogal wat opschudding gezorgd bij Franse conservatieven. Want hij is volgens de maker deels geïnspireerd door Inna Shevchenko, de leider van de Franse tak van de feministische groep FEMEN.

De Franse president Francois Hollande bij de onthulling van de nieuwe Marianne-postzegel gisteren Foto Reuters/ Francois Mori

Een nieuwe postzegel met daarop het gezicht van Marianne, symbool van de Franse revolutie, heeft voor nogal wat opschudding gezorgd bij Franse conservatieven. Want, ook al zie je het misschien niet meteen aan de postzegel af, hij is volgens de maker deels geïnspireerd door Inna Shevchenko, de leider van de Franse tak van de feministische groep FEMEN.

De postzegel werd gisteren, quatorze juillet, door president Francois Hollande onthuld. Hij werd gemaakt door Olivier Ciappa. Mensen vroegen hem op de dag zelf of het ontwerp van de vrouw door iemand geïnspireerd was. Waarop Ciappa vervolgens antwoordde: jazeker, een mix van vrouwen, maar vooral Inna Shevchenko.

Twitter avatar OlivierCiappa Olivier Ciappa Pour tous ceux qui demandent le modèle de Marianne, c’est un mélange de plusieurs femmes mais surtout Inna Shevchenko, fondatrice des FEMEN.

De 23-jarige Shevchenko is een Oekraïense, die politiek asiel in Frankrijk heeft gekregen en is een van de gezichten van FEMEN, de radicaal-feministische groepering die bekend is van de topless protesten tegen de seksuele uitbuiting van vrouwen, seksisme en religieuze instituties. Haar werd asiel verleend, omdat ze in haar thuisland een houten herdenkingskruis met een kettingzaag had doorgezaagd tijdens een demonstratie ter steun van de Russische punkband Pussy Riot. Ze ontvluchtte het land, omdat ze bang was gearresteerd te worden.

Inna Shevchenko

Inna Shevchenko. Reuters/ Charles Platiau

“Nu likken jullie allemaal mijn kont”

Tegenover AFP legde Ciappa uit waarom de Oekraïense hem inspireerde:

“Ik denk dat Marianne, die ontbloot wordt gepresenteerd, lid van FEMEN zou zijn geweest in 1789 (de Franse revolutie, red.), omdat ze vocht voor de waarden van de Republiek: vrijheid, gelijkheid en broederschap.”

Shevchenko zelf vertelde AFP dat ze geen idee had dat ze als inspiratie had gediend voor Ciappa:

“Frankrijk heeft altijd al de strijd van vrouwen erkend (…) Het is een symbool voor de hele wereld.”

Ze kon het niet laten om gisteren al op provocerende wijze via Twitter te reageren op de postzegel:

Twitter avatar femeninna inna shevchenko FEMEN is on French stamp.Now all homophobes,extremists,fascists will have to lick my ass when they want to send a letter. @Femen_France

Kritiek vanuit rechts

Niet iedereen is blij met het feit dat een radicale Oekraïense de nieuwe postzegel siert. Een van de critici was de anti-homogroepering Printemps Francais (Franse Lente). Die liet zich op Twitter horen:

Twitter avatar nelachonsrien Printemps Français N’y a-t-il pas assez de femmes belles et emblématiques en #France pour que nous importions nos modèles d’Ukraine? http://t.co/bj09aQD8VA

“Zijn er niet genoeg mooie en symbolische vrouwen in Frankrijk en moeten we daarom onze modellen uit Oekraïne importeren?”

De anti-homobeweging in Frankrijk is zelfs een petitie gestart om ervoor te zorgen dat de postzegel wordt teruggetrokken.

Maar ook de ‘gewone’ Fransman is niet eenduidig enthousiast:

Twitter avatar PaulLesigne Paul La nouvelle Marianne inspirée par Inna Schevchenko, une Femen. Pays de merde.

“De nieuwe Marianne is geïnspireerd door Inna Shevchenko, een lid van FEMEN. Rotland.”

Twitter avatar Caron_Jrmy Jérémy Caron Avec ce choix, on peut se demander si #Hollande veut reellement apaiser la France et ê le President de tous les Francais. #Marianne #femen

“Met deze keuze moeten we ons afvragen of Hollande wel echt alle Fransen tegemoet wil komen en de president van alle Fransen is.”

Twitter avatar HugoHBD Hugo Bettahar Je suis très ouvert d’esprit, mais une #femen sur nos timbres comme #Marianne … Un scandale.

“Ik ben zeer open van geest, maar een FEMEN-lid op onze postzegel als Marianne…een schandaal.”

De andere twee vrouwen die voor Ciappa ter inspiratie dienden, waren actrice Marion Cotillard en minister van Justitie Christiane Taubira. Nu is maar de vraag of de conservatieven met Taubira wél kunnen leven: zij is immers als politica het symbool geworden van de strijd voor het homohuwelijk.

    • Frank Huiskamp