Danny van Poppel, de jongste deelnemer van de Tour, stapt af

Danny van Popppel voor de start van de zesde etappe. Foto ANP / Bas Czerwinski

De negentienjarige Vacansoleil-sprinter Danny van Poppel houdt de Tour de France voor gezien. In samenspraak met de renner haalt de leiding hem uit de koers, meldt de ploeg.

Manager Daan Luijk:

“Verder rijden voegt voor Danny niets meer toe. De komende week gaat hem niets extra’s brengen. Hij heeft zijn doelen behaald. Meer dan dat.”

Ploegleider Aart Vierhouten:

“Voor een 19-jarige heeft hij heel goed gepresteerd en we hebben twee weken van hem genoten. Hij was hier om te leren en dat heeft hij nu meer dan voldoende gedaan.”

‘Geen verrassing’

Danny van Poppel was de eerste tiener die deelnam aan de Tour de France sinds de Tweede Wereldoorlog. Ook was hij de jongste Nederlander in honderd Touredities. Het is geen verrassing dat hij afstapt, want dat was eigenlijk al eerder de bedoeling. Sportredacteur Derk Walters:

“Eigenlijk zou Van Poppel na vier etappes al afstappen. Dat was het plan, maar het ging erg goed dus hij zou tot na de tijdrit blijven. Ook dat ging goed, dus is hij nog even gebleven. Gisteren op de top van de Ventoux zei hij dat hij het gevoel wel had dat hij nog even door kon gaan, maar dat ze daar nog even goed over moesten nadenken. Van Poppel is negentien en er komt een zware bergweek aan. Ze willen dus wat voorzichtig met hem zijn.”

Van Poppel, zoon van oud-sprinter en ploegleider bij Vacansoleil Jean-Paul van Poppel, kan terugkijken op een geslaagde eerste Tour. Walters:

“Hij is natuurlijk de jongste deelnemer in decennia, dus als hij Parijs had gehaald zou dat echt een bijzonder verhaal zijn. Maar hij kan terugkijken op een mooie eerste tour, waarbij hij in de eerste etappe de derde plaats wist te bemachtigen.”

    • Lex Boon