China groeit maar de rek is eruit

De Chinese economie koelt snel af. Voor het vijfde achtereenvolgende kwartaal daalt de groei als gevolg van minder exporten, lagere consumentenbestedingen en minder investeringen.

In het tweede kwartaal van dit jaar noteerden de statistici een groei van 7,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp) tegen 7,9 procent in het eerste kwartaal. Verwacht wordt dat in de komende kwartaal de groei tot onder de 6 procent zal afzwakken en dat daardoor voor heel 2013 de groei onder het officiële doel van 7,5 procent uitkomt.

Analisten zien in de trend het bewijs dat in China na bijna een kwart eeuw van steeds hogere groeicijfers een tijdperk wordt afgesloten. Afgewacht wordt of de Chinese autoriteiten ten koste van financiële stabiliteit en politiek prestige toch kunstmatig hoge groeicijfers willen bereiken of bereid en in staat zijn de economische en politieke pijn van saneringen te accepteren.

Saneren van industrieën die kampen met overcapaciteit en hoge schulden, gaat gepaard met toename van de – nu nog lage – werkloosheid en kan leiden tot voor de Communistische Partij riskante sociale onrust. „De situatie is zeer complex”, aldus het Chinese bureau voor de statistiek dat vanochtend de kwartaalcijfers publiceerde.

De eerder dit jaar aangestelde premier Li Keqiang en zijn minister van Financiën, Lou Jiwei, lijken niet van plan in te gaan op de steeds luider klinkende oproepen van lokale leiders, staatsbedrijven en belangengroepen om de economie opnieuw te stimuleren, zoals in 2008. Li en Lou willen dat lagere overheden, staatsbedrijven en vastgoedbedrijven minder afhankelijk worden van overheidskredieten waarvan een groot deel niet terugbetaald kan worden.

„De focus is nog steeds gericht op structurele hervormingen van de industrie en de financiële sector en dan moet je genoegen willen en durven nemen met minder groei en meer werkloosheid. De regering van premier Li komt onder zeer grote druk te staan om de kredietkranen toch weer open te draaien”, aldus Xu Hongcai van het Chinese Centrum voor Internationale Economie, een denktank in Beijing.

Uit de kwartaalcijfers van vandaag blijkt dat de inflatie in China met 2,7 procent stabiel is, de werkloosheid licht stijgt naar 5 procent en de consumentenbestedingen met 36,3 procent van bnp onder het peil van westerse economieën blijven.