Cel en tbs voor brandstichters Winschoten

Een van de in brand gestoken panden. Foto ANP / Patrick Huisman

De 26-jarige Danny F. uit Winschoten is veroordeeld tot 3,5 jaar cel en tbs met voorwaarden voor een reeks brandstichtingen in zijn woonplaats. Dat meldt het Openbaar Ministerie Noord-Nederland. De straf is gelijk aan de eis van justitie.

Medeverdachte Miranda F. kreeg tweeënhalf jaar cel opgelegd. Daarnaast kreeg zij anderhalf jaar voorwaardelijke cel opgelegd met bijzondere voorwaarden. Justitie had vier jaar cel geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk.

Sinds april vorig jaar brak zeker twintig keer brand uit in de Groningse plaats. Over zeventien branden, in panden, bij schuttingen een coniferenhaag, legde het duo eerder een bekentenis af. De brandstichtingen werden deels individueel en deels samen gepleegd.

De zaak was opmerkelijk, omdat de brandstichter voor de camera uitgebreid verslag bleek te hebben gedaan als ‘ooggetuige’. Hij zei al “vijf of zes keer” een brand te hebben gezien - “ik ben de tel al kwijt”.

“Ik werd vanmorgen wakker door de vlammen achter het huis en het lawaai van een sissend geluid, alsof er een gaskraan open stond. Toen ik ging kijken stond er een boom in lichterlaaie. Ik heb meteen 112 gebeld, die kwamen en toen ben ik naar boven gegaan.”

Begin oktober werd in Winschoten een noodverordening van kracht en patrouilleerde de politie extra. Na ruim een week werd Danny F. aangehouden en kort daarop Miranda F.
(Novum)