Burgers ontvluchten strijd in Oost-Congo

Ugandan police trucks carrying refugees from the Democratic Republic of Congo (DRC) travels from Busunga border post to Bubukwanga town in Uganda on July 14, 2013. More than 30,000 refugees from the DRC have crossed the border into Uganda’s Western District of Bundibugyo, about 430 Kilometres from the capital Kampala following a rebel attack on the town of Kamango in North Kivu province. AFP PHOTO/ ISAAC KASAMANI AFP

Een van de oudste rebellengroeperingen in het grensgebied tussen de Congolese provincie Noord-Kivu en buurland Oeganda, de zogeheten Verenigde Democratische Krachten (ADF), is opnieuw in het offensief gegaan. Als gevolg van oplaaiende gevechten bij de stad Kamangu zijn de afgelopen dagen zo’n 66.000 Congoloze burgers op de vlucht geslagen. Zij zoeken vlak over de grens met Oeganda een veilig heenkomen.

Bijna 300 kilometer naar het zuiden, in de buurt van de stad Goma, zijn afgelopen weekeinde gevechten uitgebroken tussen het Congolese regeringsleger en strijders van M23. De rebellenbeweging liet vorig najaar van zich spreken door de verovering van Goma. Gisteren viel het regeringsleger stellingen van M23 aan op zo’n 7 kilometer afstand van Goma. Dezer dagen arriveren de eerste eenheden van de nieuwe internationale interventiemacht van de Verenigde Naties. De 3.000 man sterke VN-macht heeft het uitdrukkelijke mandaat om rebellen in het oosten van Congo aan te vallen, en niet om alleen machteloos toe te zien zoals in november bij de verovering van Goma.

Dit weekeinde sloeg het Oegandese Rode Kruis alarm over de komst van de vluchtelingenstroom uit het noordoosten van Congo. De regering in Kampala is bang dat met de vluchtelingen strijders van de ADF zullen meetrekken om aanvallen in Oeganda voor te bereiden. De ADF, die wordt beschouwd als een islamitische terroristische organisatie, voert al vanaf het midden van de jaren negentig strijd tegen de regering van president Yoweri Museveni. De laatste tijd hielden de strijders, die geïntegreerd zijn in de lokale samenleving, zich relatief stil. (AFP, Reuters)