Beroep Fenerbahçe en Besiktas tegen uitsluiting levert niets op

Dirk Kuyt (links) viert met zijn teamgenoot Christian Baroni de voorsprong van Fenerbahçe op Borussia vorig jaar tijdens de wedstrijd in de Europa League. Foto EPA / Rolf Vennenbernd

Het beroep van Fenerbahçe tegen de Europese uitsluiting heeft niets uitgehaald. Dat maakte de beroepsinstantie van de UEFA vandaag bekend, meldt persbureau AP. De Turkse topclub werd uitgesloten van Europees voetbal vanwege beschuldigingen van matchfixing in 2011. Ook het beroep van Besiktas leverde niets op.

De UEFA maakte vorige maand bekend Fenerbahçe voor twee jaar uit de Europese toernooien te weren. Besiktas werd voor een jaar geschorst. Fenerbahçe eindigde vorig seizoen als tweede in de Turkse Süperlig. De ploeg van aanvaller Dirk Kuyt zou daardoor in de derde kwalificatieronde van de Champions League in mogen stromen. Daarvoor wordt vrijdag geloot. De heenwedstrijden staan op 30 en 31 juli op de planning.

Door de uitsluiting van Fenerbahçe zou normaal gesproken nummer drie Besiktas de Champions League ingaan, maar die club werd om dezelfde reden uitgesloten. Als zowel Fenerbahçe als Besiktas verbannen blijft uit Europa gaat Bursaspor, de nummer vier van afgelopen seizoen, de Champions League in.

Fenerbahçe maakte op haar website bekend tegen de uitspraak in beroep te gaan en naar het sportarbitragehof CAS te stappen. Daar kan een spoedzitting worden aangevraagd. Het is onbekend of Besiktas dit ook van plan is.

Tientallen betrokkenen opgepakt eerder

In 2011 werden in Turkije ruim vijftig bestuurders, spelers en scheidsrechters opgepakt die betrokken zouden zijn bij matchfixing in de twee Turkse profcompetities. Bij huiszoekingen werden onder meer verboden wapens en vervalste papieren gevonden. Ook gaven clubs elkaars tegenstanders aanmoedigingspremies, iets wat in Turkije verboden is.

Vooral kampioen Fenerbahçe, dat in het seizoen 2011-2012 al werd uitgesloten van de Champions League, zou veel wedstrijden hebben gemanipuleerd. In een weergaloze sprint naar het landskampioenschap won de club zestien van de laatste zeventien wedstrijden. Besiktas wordt ervan verdacht de bekerfinale tegen Istanbul BB twee seizoenen geleden te hebben gemanipuleerd.

    • Anouk Eigenraam