Als nummer twee kun je meer pijn lijden

Chris Froome won de etappe naar de Mont Ventoux Bauke Mollema had het zwaar op de voor hem onbekende berg Maar hij capituleerde niet en behield de tweede plaats in het klassement

Redacteur Wielrennen

Hij had het zwaar, moest Christopher Froome (Sky) laten gaan en reed ook 40 seconden achter Alberto Contador (Saxo). Belkin-renner Bauke Mollema leek gisteren op de Mont Ventoux zijn tweede plaats in het algemeen klassement van de Tour de France te verspelen.

Maar met dank aan het kopwerk van zijn ploeggenoot Laurens ten Dam, zelf vijfde in het klassement, wist de 26-jarige renner uit Zuidhorn terug te komen. Froome reed uiteindelijk 1 minuut en 46 seconden bij hem weg, maar op Contador verloor hij maar 6 seconden. Vandaag, op de tweede rustdag, staat Mollema nog altijd tweede. Zijn achterstand op de klassementsleider bedraagt 4 minuten en 14 seconden.

Een dag voor de etappe naar de 1.912 meter hoge berg zegt Mollema dat hij nog nooit de Ventoux heeft opgereden. Is hij er bevreesd voor? Nee, zegt hij. „Het is gewoon een berg.”

Toch is het niet voor niets dat de Ventoux een mythische status heeft verworven in de Tour, en niet alleen vanwege het kale landschap aan de top of de in 1967 tijdens de klim overleden renner Tom Simpson. De klim vanaf het dorpje Bédoin, van 21 kilometer lang, is ook gewoon een van de zwaarste in Europa.

Wout Poels (Vacansoleil) zit na afloop van de etappe minutenlang verdwaasd op het asfalt. Ternauwernood kan hij nog op eigen kracht naar zijn ploegbus fietsen. Hij heeft iets te veel krachten verspeeld toen hij in de kopgroep zat. Dan is de Ventoux onverbiddelijk.

Ook Mollema heeft op de top een paar minuten nodig voordat hij de pers te woord kan staan. Hij hoest en proest tijdens het beantwoorden van de vragen. „Ik moest van ver komen, maar als je eenmaal goed in het klassement staat, dan kun je denk ik meer pijn lijden dan anders.”

Naast hem staat Ten Dam tegen zijn fiets geleund, gadegeslagen door zijn ouders. Hij kijkt alsof hij net een ontspannen trainingsritje achter de rug heeft. Ja, hij had goede benen. Niet voor niets heeft hij minutenlang op kop kunnen rijden in het groepje-Mollema, gestaag het gaatje dichtend naar Contador.

Ten Dam bevestigt dat hij eigenlijk beter was dan Mollema op de klim. Had hij dan niet beter voor zijn eigen kansen kunnen gaan? Naar eigen zeggen heeft de wind hem parten gespeeld. In de laatste kilometers naar de top hadden de renners de wind vol op kop, waardoor hij niet weg kon komen.

Natuurlijk speelt ook mee dat Ten Dam moest werken voor Mollema, de best geklasseerde van de twee. Toch zit er in het klassement maar veertig seconden tussen de twee Nederlanders. Met nog vier bergritten en een bergachtige tijdrit op komst lijkt het moment nabij dat Ten Dam – de betere klimmer van de twee – een keer mag rijden voor zijn eigen kansen.

Tweede blijven wordt nog lastig

Voorlopig blijft Mollema de voornaamste uitdager van Christopher Froome, al lijkt de Britse Keniaan na gisteren buiten bereik gekomen van zijn rivalen. Tot nu toe is Mollema in de twee aankomsten bergop een keer vierde en een keer achtste geworden. Hij rijdt dus met de besten omhoog.

Toch zal het lastig worden om zijn tweede plaats te behouden. Tweevoudig Tourwinnaar Contador staat 11 seconden achter hem in het klassement, en diens Tsjechische ploeggenoot Roman Kreuziger 14. Mollema is behoorlijk gelijkwaardig aan zijn twee voornaamste tegenstrevers, maar met één goede dag, of één kleine inzinking van Mollema, kunnen de twee Saxo-renners hem verwijzen naar de vierde plaats. Voorafgaand aan de Tour zou dat een uitmuntende prestatie zijn geweest. Maar wie eenmaal tweede heeft gestaan, wil minimaal het podium halen in Parijs.

De Nederlandse fans op de Ventoux zijn allang blij dat hun land weer een beetje meetelt in het wielrennen. „Dit hebben we nog nooit meegemaakt”, zegt de 21-jarige Ewoud Olthof uit Grave. Samen met twee vrienden staat hij op zo’n achthonderd meter van de finish op de top van de Mont Ventoux. „Het is in Nederland één gekkenhuis, iedereen van onze leeftijd is er vol van. Ook mensen die wij kennen die helemaal niet van wielrennen houden volgen het nu allemaal. We kennen wel de verhalen van Breukink, maar toen waren wij nog klein. Ik geloof niet dat ze gaan winnen, maar als Mollema topdrie rijdt, is dat fantastisch.”

Bij Belkin willen ze liever niet te veel vooruitkijken naar de eindklasseringen van Mollema en Ten Dam. Algemeen manager Richard Plugge, die de wielrenners opvangt na de finish, zegt dat de ploeg vasthoudt aan zijn oorspronkelijke doelstelling van een toptienpositie voor Mollema. „We moeten met de dag blijven leven. Jullie hebben allemaal gezien dat Froome buitenaards is hier. Dat wordt gewoon een ontzettend lastige klus. Maar we moeten ook blijven kijken naar wie er onder ons staan in het klassement.”

Plugge wijst op Contador, die „steeds beter” wordt, en op de concurrentie van Kreuziger, Joaquim Rodríguez (Katusha), Nairo Quintana (Movistar). „Maar Mollema en Ten Dam laten gewoon zien dat ze slim rijden. En we koesteren onze tweede plaats.”

    • Derk Walters