'Als ik te gespannen ben, vliegt kogel touwen in'

Naam: Vincent Onos

Leeftijd: 27 jaar

Sport: Kogelslingeren

Prestaties: Vijf keer Nederlands kampioen (2006, 2009, 2010, 2011, 2012)

Je bent al vijf keer Nederlands kampioen, komt daar aankomend weekend een zesde bij?

Dat verwacht ik wel. In Nederland heb ik bijna geen concurrentie. Er is één jonge jongen, Denzel Comenentia, die mij van de Nederlandse titel kan houden, maar hij doet deze week mee aan het Europees kampioenschap voor junioren. Ik denk dat ik met een geldige worp van in de zestig meter wel Nederlands kampioen ben. Zo’n worp is geen probleem want ik heb een persoonlijk record van ruim 68 meter.”

Geen concurrentie, dan maar richten op een nieuw persoonlijk record?

„Dat wordt moeilijk in Amsterdam. De ring is daar niet zo snel. Als kogelslingeraar wil ik graag een wat gladdere ring. Waarop ik makkelijker kan draaien. Discuswerpers hebben weer een wat stroevere ring nodig. Dus wordt ervaak naar een compromis gezocht. De ring in het Olympisch Stadion is duidelijk wat stroever, dus beter voor discuswerpers. Daardoor kan ik minder snelheid maken en komt de kogel minder ver. Ook het feit dat ik geen echte concurrent heb, maakt het voor mij lastig. Vroeger vocht ik nog duels uit met Ronald Gram. Zo’n tweestrijd zorgt er voor dat ik steeds verder ga gooien.”

Tot vorig jaar viel het kogelslingeren buiten het hoofdprogramma van het NK. Dit jaar zit het kogelslingeren wel het programma. Waarom is dat veranderd?

„Dat weet ik niet precies. Normaal was het altijd zo dat wij eerst ons kampioenschap afwerkten en dat daarna de overige atleten pas van start gingen. Het was wel eens zo dat wij zelfs voor de officiële opening van het kampioenschap al klaar waren. Dat werd gedaan omdat kogelslingeren een gevaarlijke sport voor omstanders zou zijn. Waarom dat is veranderd weet ik niet. Ik ben er wel blij mee, misschien zit er nu wat meer publiek.”

Is kogelslingeren dan gevaarlijker dan bijvoorbeeld discuswerpen?

„Ja, de kans is groter dat het mis gaat. Je ziet vaker een kogel in de netten eindigen dan bijvoorbeeld een discus.”

Is kogelslingeren ook moeilijker dan de andere disciplines?

„Kogelslingeren is met polsstokhoogspringen het moeilijkste onderdeel binnen de atletieksport. Bij kogelslingeren gaat het niet alleen om kracht. Het is meer een combinatie van ritme en timing. Timing is cruciaal bij het slingeren. Als ik de kogel een fractie van een seconde te vroeg of te laat loslaat dan vliegt deze de touwen in. Tijdens het draaien moet ik ontspannen zijn. Als ik te gespannen ben vliegt de kogel alle kanten op. Het slingeren doe ik ook deels op gevoel, het is een soort ritme. Dat ritme is misschien het moeilijkste om onder de knie te krijgen. Het heeft mij jaren gekost.”

    • Matthijs Stapel